Kurumların Twitter Hesabının Metin Madenciliği Yöntemi ile İçerik Analizinin Yapılması: Akdeniz Üniversitesi Örneği

Kayakuş M., Atak Ö. F.(Yürütücü), Özbek S.

TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2024

• Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Mart 2023
  • Bitiş Tarihi: Mart 2024

Proje Özeti

Akdeniz Üniversitesi'nin Twitter hesabında paylaşılan gönderilerin metin madenciliği metodu kullanılarak elde edilen verilerin frekans analiziyle detaylı bir şekilde incelenerek üniversitenin hangi yönünü ve hangi özelliğini öne çıkarttığını belirlenmesi amaçlanmaktadır. Akdeniz Üniversitesi’nin üç ay boyunca attığı tweetler Knime programı kullanılarak haftalık olarak düzenli olarak alınacak ve excel programında depolanacaktır. Daha sonra bu tweetler üzerinde ön işlemler yapılarak gereksiz, tutarsız veri içeren tweetler temizlenecektir. Tweetlerin analizi için Knime programında metin madenciliği yöntemi kullanılacaktır. Elde edilen veriler incelenerek ve yorumlanarak Akdeniz Üniversitesinin tweetlerinde daha ön plana çıkardığı kelimeler belirlenecektir. Ayrıca etkileşim oranı yüksek olan tweetlerin analizleri yapılarak Twitter kullanıcıları tarafından daha çok hangi tweetlerin beğenildiği belirlenecektir. Çalışma üniversitelerin ve kamu kuruluşlarının sosyal medya yönetimleri tarafından aktif olarak kullanılabilecektir. Böylece üniversitelerin daha çok kişiye ulaşmasının yolu açılacaktır.