Altmış beş yaş ve üzeri nüfusta hipertansiyon prevalansı ve etkileyen etmenler

SÖNMEZ Y., BOZKURT T., TANRIKULU B., KESKİN İ.

STED/Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi, cilt.16, sa.5, ss.70-74, 2007 (Hakemli Dergi) identifier

• Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 16 Sayı: 5
  • Basım Tarihi: 2007
  • Dergi Adı: STED/Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.70-74
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Bu çalışmanın amacı 65 yaş ve üzeri nüfusta hipertansiyon prevalansını ve etkileyen etmenleri saptamaktır.Araştırma kesitsel tiptedir. Evreni İzmir Nusret Fişek Sağlık Ocağı 2 Nolu ebe bölgesinde yaşayan 65 yaş ve üzerindeki 313 kişidir. Örnek büyüklüğü %70 prevalans, %5 hata, %95 güven aralığı için 159 kişi olarak hesaplanmıştır. Örnek sistematik örnekleme kullanılarak seçilmiştir. Araştırmanın bağımlı değişkeni hipertansiyon prevalansıdır (Ortalama sistolik kan basıncı 140 mmHg ve üzeri ve/ya da ortalama diyastolik kan basıncı 90 mmHg ve üzeri ve/ya da önceden hipertansiyon tanısı almış olanlar). Bağımsız değişkenler yaş, cins, medeni durum, öğrenim, sağlık güvencesi, gelir, sigara içme, beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite durumu, süreğen hastalık, kolesterol yüksekliği varlığı, aile öyküsü ve beden kütle indeksidir. Katılımcılara yüz yüze görüşmeyle veri toplama formunun uygulanmasının ardından, kan basıncı, boy ve ağırlık ölçümleri yapılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde ki-kare, eğimde ki-kare ve Fisher'in Kesin Testi kullanılmıştır.Yaşlılarda hipertansiyon prevalansı %69.5 olarak bulunmuştur. Şişmanlarda, ailesinde hipertansiyon öyküsü olanlarda, ek süreğen hastalığı ve kolesterol yüksekliği olanlarda hipertansiyon prevalansı anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır. Hipertansiyon prevalansı yaşla birlikte anlamlı olarak azalmaktaydı.Çalışma bölgesinde yaşlılarda hipertansiyon prevalansı yüksekti. Bunun yanında hipertansiflerin %58.4'ünün kan basınçları kontrol altında değildi. Yaşlılar arasında hipertansiyonun daha iyi kontrolünü sağlamak için birinci basamak sağlık çalışanları tarafından evlerinde ziyaret edilerek kan basıncı ölçümlerinin yapılması ve risk etmenlerine yönelik bilgilendirilmesi gerekmektedir.
The objectives of this study were to determine the prevalence of hypertension and affecting factors of population overs 65.It was a cross-sectional study. The study population consisted of 313 elderly aged 65 and over living in a midwife region of Nusret Fişek Health Centre, Izmir. The sample size was calculated 159 people for prevalence 0.7, standard deviation 0.05, confidence interval 95%. The sample was selected by using systematic sampling. The dependent variable was hypertension prevalence (Mean systolic blood pressure 140 mmHg and/or mean diastolic blood pressure 90 mmHg and/or previously diagnosed hypertension). The independent variables were age, gender, marital status, education, social security, income, smoking, dietary habits, physical activity status, chronic disease, hypercholesterolemia, family history for hypertension and body mass index. The questionnaire was administered to participants with face to face and then their blood pressure, weight, height were measured. Chi-square, chi-square for trend and Fisher Exact Test were used for data analysis.The prevalence rate of hypertension was 69.5%. The prevalence of hypertension was significantly higher in obese, in having family history, in having additional chronic diseases and hypercholesterolemia. The prevalence of hypertension significantly decreased by aging.The prevalence of hypertension was high among elderly in study population. Moreover, for 58.4% of the hypertensives, blood pressure levels were not controlled. To achieve a better control of hypertension among elderly, blood pressure should be measured and educationr should be provided regarding the risk factors by the primary care workers by home visits.