Bariatrik Cerrahi Sonrası Gebelik: "Arı Maya" Kraliçe Arı Oluyor


Dizlek Bayraktar D., Seçkin D., Çatal E.

4. Uluslararası & 12. Ulusal Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireliği Kongresi, Antalya, Türkiye, 13 - 16 Ocak 2022, ss.688

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.688
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

ÖZET

Amaç: Bariatrik cerrahi, obezite tedavisinde en etkili tedavi yöntemi olarak bilinmektedir. Bariatrik cerrahi geçiren kadınların çoğu doğurganlık çağındadır. Hastaların çoğunluğunun kadın ve üreme çağında olduğu göz önüne alındığında; hastaların ameliyattan, uzun vadeli hedeflerinden ve ameliyatın gelecekteki gebelikler üzerindeki potansiyel etkisinden haberdar olmaları önemlidir. Kadının bu süreçteki alışkanlıkları, yaşam tarzı, beslenmesi gebelik ve bebek için kritiktir. Bu çalışma, bariatrik cerrahi sonrası gebelik yaşayan bir kadının gebelik öncesi ve gebelik sürecindeki yaşadıklarını karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır.

Olgu: Çalışma, nitel bir olgu sunumu olarak tasarlanmıştır. Katılımcı ile farklı zamanlarda ilki yüz yüze, ikincisi online olmak üzere toplamda iki derinlemesine, yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. Görüşme dökümleri yapıldıktan sonra, içerik ve tema analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada katılımcı rumuz olarak “Arı Maya” kullanılmasını istemiştir. Beş yıl önce sleeve gastrektomi olan katılımcı ile ameliyat sonrası ikinci ve beşinci yılında görüşme yapılmıştır. Katılımcı, 31 yaşında lisans mezunu evli bir kadındır. Ameliyat öncesi katılımcının kronik ürtiker tanısı vardır. Cerrahi öncesi beden kitle indeksi (BKİ) 38.61 kg/m2, cerrahi sonrası ikinci yılda 20.9 kg/m2 ve beşinci yılda ise 26.21 kg/m2'dir. Katılımcı ameliyatının beşinci yılı içinde gebe kalmıştır. Katılımcı, ikinci görüşme sırasında 17 haftalık gebedir. İlk görüşme verileri “iyi yönler”, “kötü yönler”, “ne iyi ne kötü” ve “bariatrik cerrahi yolu” şeklinde dört ana tema altında toplanmıştır. İkinci görüşme sonrası ise verilerle oluşturulan temalar: “hazırlık”, “çelişki” ve “korku” şeklindedir. İki görüşmede de katılımcının bariatrik cerrahi ve sonrası gebelik süreci ile ilgili metaforik yaklaşımla ortaya koyduğu ifadeler dikkat çekmiştir.

Sonuç ve Öneriler: Çalışma, katılımcının bariatrik cerrahi ile ilgili görüşlerinin gebelik sürecinde nasıl etkilendiğini ortaya koymaktadır. Bebeğe zarar verme ve tekrar kilo alma korkusu katılımcının yaşadığı en yoğun duygudur. Bu süreçte katılımcı ameliyat ve gebelik sürecine ilişkin paradoks yaşamaktadır. Bir yandan cerrahi olmasa gebe kalamayacağını belirtirken diğer yandan cerrahinin gebelik sonrasına bırakılması gerektiğini belirtmiştir.

Anahtar Kelimeler: bariatrik cerrahi, gebelik, sleeve gastrektomi