Sürdürülebilirlik İçin Eğitim Üzerine Bir İşbirliği Projesi: Türkiye’de Okul Öncesi Öğretmenlerinin Mesleki Gelişim İhtiyaçları


Pamuk S., Öztürk N., Pamuk D., Elmas R., Güler Yıldız T., Haktanır G.

Journal of Theoretical Educational Science, cilt.14, sa.4, ss.586-604, 2021 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 14 Sayı: 4
  • Basım Tarihi: 2021
  • Dergi Adı: Journal of Theoretical Educational Science
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.586-604
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışma, mesleki gelişim (MG) projesinin birinci aşaması olarak, okul öncesi öğretmenlerinin sürdürülebilirlik için eğitim (SE) ile ilgili MG ihtiyaçlarını incelemektedir. Bu doğrultuda öğretmenlerin sürdürülebilir gelişme (SG) hakkındaki genel bilgileri ile sürdürülebilirlik için eğitim etkinliklerini hazırlama ve uygulama konusundaki deneyimleri araştırılmıştır. Öğretmenlerinin MG ihtiyaçlarını araştırmak için 1126 katılımcıdan bir anket aracılığı ile veri toplanmıştır. Bulgular, okul öncesi öğretmenlerinin çoğunun sürdürülebilirlik terimi hakkında sınırlı bilgiye sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca, öğrenme merkezlerinin bu amaçla düzenlenmesi ve açık havada öğrenme ortamlarının kullanılması katılımcılar tarafından zorlu görevler olarak görülmüştür. Katılımcıların çok bir kısmı sürdürülebilirlik için aile katılımı çalışmalarında kendilerini yeterli bulmaktadır. 

 This study was to determine the preschool teacher’s professional development (PD) needs about education for sustainability (EfS) as the first stage of a PD project. The general knowledge of teachers on sustainable development (SD) and their experience in preparing and implementing EfS activities was investigated. The data were collected from 1126 participants via a survey to determine preschool teachers’ knowledge level about SD and their practice to develop a PD program. Most preschool teachers acknowledge the term SD and revealed limited SD knowledge. Organizing learning centers and using outdoor learning environments on EfS were seen as challenging tasks for them. Few of them find themselves competent in family participation efforts for SD.