Diyabetik rat plasentasında adiponektin ve PPAR’lar

AVCİL Z., HANİKOĞLU A., ÜNEK G., ÖZMEN A., KORGUN E. T., KİPMEN KORGUN D.

27. Ulusal Biyokimya Kongresi, Antalya, Türkiye, 3 - 06 Kasım 2015, cilt.40, ss.1

• Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 40
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

S-010 - DİYABETİK RAT PLASENTASINDA ADİPONEKTİN VE PPAR’LAR

1 Zeynep AVCİL, 1 Ayşegül ERDOĞAN, 2 Gözde ÜNEK, 2 Aslı ÖZMEN, 2 Emin Türkay KORGUN, 1 Dijle KİPMEN-KORGUN

1 Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı, Antalya
2 Akdeniz Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Histoloji Ve Embriyoloji Anabilim Dalı, Antalya

Amaç: Plasenta, anne ve fetus arasındaki metabolik süreçleri düzenleyen bir organdır. Yetersiz plasenta gelişimi, intrauterin gelişme geriliği, preeklampsi ve diyabet gibi klinik komplikasyonlara neden olabilir. Adiponektin, peroksizom proliferatör-aktive reseptorler (PPAR) aracılığı ile anti-diyabetik etkilerini gösterir. Çalışmamızın amacı, diyabetik koşullarda plasenta gelişimi üzerinde adiponektin’nin etkilerini araştırmaktır. Bu nedenle; serum Adiponektin düzeyleri ve Adiponektin sinyalizasyonunda rol oynayan PPARalfa/PPARgama ekspresyonları değerlendirildi.

Gereç ve Yöntem: Bu çalışma diyabetik ve kontrol gruplarını kapsamaktadır. Diyabetik grupları oluşturmak için, 50 mg/kg streptozotosin (STZ) hamile dişi sıçanlara enjekte edilmiştir. 48 saat sonra kuyruk veninden kan şekeri ölçüldü. Kan glukoz değeri 200 mg/dL’den yüksek olan dişi sıçanlar diyabetik olarak kabul edildi. Kontrol grubuna salin enjeksiyonu yapıldı. Kontrol ve diyabetik sıçanlar eter anestezisi altında disekte edilmiştir. Gebeliğin 14, 16, 18 ve 20. gününde elde edilen plasentalar PPARalfa ve PPARgama’nın Western blot analizi için kullanıldı. Serum adiponektin düzeyleri ELISA yöntemine dayalı “sıçan adiponektin ölçüm kiti” ile ölçüldü. Bulgular: Diabetik grupta serum adiponektin düzeyinde azalma tespit edildi. Aynı zamanda PPARalfa ve PPARgama ekspresyonları da azaldı. Sonuç: Bizim sonuçlarımıza göre, hamilelik ve diyabet adiponektin ile ilişkilidir. Sonuç olarak, adiponektion ve adiponektin sinyalizasyonunda rol alan PPAR’lar diyabetik koşullarda plasenta gelişimi anormalliklerini etkiliyor olabilir. Anahtar Kelimeler: Diyabet, Plasenta, Adiponektin, PPARalfa, PPARga

S-010 - ADIPONECTIN AND PPARS IN DIABETIC RAT PLACENTA 1 Zeynep AVCİL, 1 Ayşegül ERDOĞAN, 2 Gözde ÜNEK, 2 Aslı ÖZMEN,

2 Emin Türkay KORGUN, 1 Dijle KİPMEN-KORGUN

1 Department of Biochemistry, Akdeniz University, School of Medicine, Antalya 2 Department of Histology and Embryology, Akdeniz University, School of Medicine, Antalya

Objective: The placenta is the exchange organ that regulates metabolic processes between the mother and fetus. Inadequate placental development may cause clinical complications such as intrauterine growth retardation, preeclampsia and diabetes. Adiponectin which reduces the risk of diabetes formation exerts its anti- diabetic effects through activation of peroxisome proliferator-activated re¬ceptors (PPAR) pathways. The aim of our study is to explain the effects of adiponectin on placental development in diabetic conditions. Therefore; serum adiponectin levels and PPARalpha/PPARgamma which play role in adiponectin signalization were evaluated.

Material and Methods: This study comprises diabetic and control groups. 50 mg/ kg streptozotocin (STZ) was injected to pregnant female rats to form diabetic groups. Blood glucose was measured after 48 hours from tail vein. Female rats whose blood glucose value is higher than 200 mg/dL were considered as diabetic. The control group underwent injection of saline. Control and diabetic rats were dissected under ether anesthesia at gestational day 14, 16, 18 and 20. Placenta which obtained from dissected rat were used for Western blot studies of PPARalpha and PPARgamma. Serum adiponectin levels were measured by “Rate adiponectin measurement kit” that based on the Enzyme-Linked Immuno Sorbent Assay (ELISA) method. Results: A decrease in adiponectin level was determined in diabetes towards term. PPARalpha and PPARgamma expression levels were also decreased. Conclusion: According to our results, pregnancy and diabetes is associated with adiponectin. In conclusion, we are of opinion that adiponectin and PPARs (play role in downstream pathway of adiponectin) may be effect placental development abnormalities in diabetic conditions.

Keywords: Diabetes, Placenta, Adiponectin, PPARalpha, PPARgam