Adaptation of the Attitudes to Moral Decision-Making in Youth Sport Questionnaire into Turkish Culture: A Validity and Reliability Study in a Turkish Sample

Gurpinar B.

EGITIM VE BILIM-EDUCATION AND SCIENCE, cilt.39, sa.176, ss.405-412, 2014 (SSCI) identifier identifier

• Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 39 Sayı: 176
  • Basım Tarihi: 2014
  • Doi Numarası: 10.15390/eb.2014.3643
  • Dergi Adı: EGITIM VE BILIM-EDUCATION AND SCIENCE
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Social Sciences Citation Index (SSCI), Scopus, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.405-412
  • Anahtar Kelimeler: Attitudes to moral decision-making, Youth sport, Validity, Reliability, ANTISOCIAL-BEHAVIOR, MOTIVATIONAL CLIMATE, GOAL ORIENTATIONS, SPORTSPERSONSHIP ORIENTATIONS, DISENGAGEMENT, PLAYERS, VALIDATION, SOCCER, SCALE, PERCEPTIONS
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmanın amacı, Lee ve ark. (2007) tarafından geliştirilen Altyapı Sporlarında Ahlaki Karar Alma Tutumları Ölçeğinin (AMDYSQ) 11-19 yaşındaki Türk sporculara uyarlanmasıdır. Veriler 398 sporcu öğrenciden elde edilmiştir. AMDYSQ’nun Cronbach Alpha katsayısı 0,76, test-tekrar test güvenirlik katsayısı 0,855 olarak bulunmuştur. AMDYSQ’nun geçerliği doğrulayıcı faktör analizi ile incelenmiştir. Uyum indeksleri değerlerinin tüm parametrelerde iyi veya mükemmel seviye de olduğu görülmüştür (Ki-kare/sd=2,85; GFI= 0,96; AGFI= 0,93; CFI= 0,96; NNFI= 0,94; RMSEA= 0,068; SRMR= 0,047). Bu bilgilere göre Türk sporcu öğrencilerden elde edilen yapının özgün ölçek ile benzer olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, AMDYSQ’nun Türkçe formundan elde edilen verilerin kuramsal yapı tarafından açıklandığı ve güvenirlik katsayılarının yeterli olduğu belirlenmiştir.

The aim of this study is the adaptation of The Attitudes to Moral Decision-Making in Youth Sport Questionnaire to Turkish student sample aged between 11-19. Data was collected from 398 student athletes. Cronbach's Alfa Coefficient of the AMDYSQ was found 0,76, and test retest reliability coefficient was found 0,855. The validity of the AMDYSQ analyzed with confirmatory factor analysis (CFA). Fit indices values for all parameters were found to be good or excellent (Chi-square/df=2,85; GFI= 0,96; AGFI= 0,93; CFI= 0,96; NNFI= 0,94; RMSEA= 0,068; SRMR= 0,047). As a result, it was determined that the data obtained from the Turkish form of AMDYSQ scale was described by the theoretical structure and reliability coefficients were sufficient.