PISA 2015 Okuma Becerisi Maddelerinin Güçlük İndeksini Etkileyen Madde Özelliklerinin İncelenmesi

DEMİRKOL S., AYVALLI M.

Ana Dili Eğitimi Dergisi, cilt.11, sa.3, ss.567-579, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

• Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 11 Sayı: 3
  • Basım Tarihi: 2023
  • Doi Numarası: 10.16916/aded.1212049
  • Dergi Adı: Ana Dili Eğitimi Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.567-579
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmanın amacı okuma becerisi maddelerinin güçlük indeksini etkileyen madde özelliklerini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda madde formatı, madde bilişsel alan düzeyi ve bu iki değişkene ait etkileşimin madde güçlüğü üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu PISA 2015 Türkiye uygulamasında okuma becerisi alt testine yanıt veren 2418 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmanın analizleri çok seviyeli bir yöntem olan Açıklayıcı MTK modelleri ile yürütülmüştür. Elde edilen sonuçlar açık uçlu maddelerin çoktan seçmeli maddelere göre, anlama ve yorumlama bilişsel alanında yer alan maddelerin ise bilgi ve değerlendirme basamağında yer alan maddelere göre anlamlı derecede daha zor olduğunu göstermektedir. Madde formatı ve madde bilişsel alan kesişimi incelendiğinde ise, bilişsel alanı anlama ve yorumlama olan maddelerinin açık uçlu sorulmasının maddeleri kolaylaştıracağı, bilgi basamağında yer alan maddelerin ise açık uçlu sorulmasının maddeleri zorlaştıracağı saptanmıştır.
Makaleni The aim of this research is to investigate the item properties that affect the parameters of the reading literacy items. For this purpose, item format, cognitive domain and the effects of the interaction of these two variables on item difficulty are examined. The study group of the research consists of 2418 students who responded to the reading subtest in the PISA 2015 Turkey sample. The analyzes of the study are carried out with Explanatory IRT models, which is a multi-level method. According to the results, open-response items are significantly more difficult than multiple-choice items, and the items in the integrate cognitive domain are significantly more difficult than the items in the access and evaluate domain. In addition, constructed-response items are more suitable for measuring meta-cognitive domains, while selected-items are better for measuring achievements in sub-cognitive domains.