Akdeniz Bölgesinde Erken Dönemde Yetiştirilen Ana Arıların Kalite Kriterlerinin Standartlara Uygunluklarının Belirlenmesi


Creative Commons License

ARSLAN S., ARSLAN H. S., CENGİZ M. M., KARAKUŞ B.

6.Uluslararası Arıcılık ve Çam Balı Kongresi, Muğla, Türkiye, 15 - 19 Ekim 2018, ss.70-76

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Muğla
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.70-76
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Özet: Bu çalışmada, ana arı üretiminde iklimsel özellikleri bakımından önemli bir yere sahip olan Antalya İlinde
bulunan ticari işletmelerde yetiştirilen ana arıların kalite özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu sebeple,
Mayıs 2017 tarihinde 21 işletmeden 5’er adet toplamda 105 ana arıda bazı karakterlere yönelik ölçümler
yapılarak kalite özellikleri belirlenmiştir. Ölçümleri yapılan ana arılarda, canlı ağırlık (mg), spermateka çapı (mm),
spermateka hacmi (mm³) ve spermatozoa miktarı (milyon) sırasıyla ortalama 191.04±2.094 mg/ana, 1.044±0.071
mm/ana, 0.605±0.012 mm³/ana, 4.454±0.177 milyon/ana olarak belirlenmiştir. Spermatozoa miktarı açısından
işletmeler arasında önemli düzeyde istatistiki farklılık (P<0.01) belirlenmiştir. Spermateka çapı, spermateka
hacmi ve canlı ağırlık özellikleri için yapılan testlerde ise işletmeler arasında istatistiki farklılık (P<0.05)
belirlenmiştir. Çalışmada ölçülen özellikler arasındaki ilişkiler incelendiğinde canlı ağırlık ile spermateka çapı
(0.268) ve spermateka hacmi (0.258) arasında istatistiki açıdan önemli değerler elde edilmiştir. Ayrıca
spermateka çapı ile spermateka hacmi arasında (0.995) önemli bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Çalışmada kalite
kriterleri ile ilgili elde edilen ortalama sonuçlara bakıldığında sadece spermateka çapı karakteri (1.044±0.071
mm/ana) kalite standart değerleri içerisinde görülmektedir. Diğer özelliklerin tamamının, kalite standart
değerlerinden daha düşük olduğu görülmektedir.
Anahtar Kelimeler: Ana arı, Antalya, Kalite kriterleri

Abstract: In this study, it was aimed to determine the quality characteristics of the queen bees cultivated in
commercial enterprises located in Antalya province, which has an important place in terms of climatic
characteristics in queen bee production. For this reason, on May 2017, the quality characteristics were determined
by making measurements for some characters in the queen bees, which were received 5 out of each of the 21
companies and 105 in total. In the queen bees with measurements, live weight (mg), spermatheca diameter (mm),
spermatheca volume (mm³) and spermatozoa amount (million) mean 191.04±2.094 mg/queen, 1.044±0.071
mm/queen, 0.605±0.012 mm³/queen, 4.454±0.177 million/queen has been identified, respectively. Significant
statistical differences between enterprises in terms of spermatozoa amount (P < 0.01) were determined. In the
tests for spermatheca diameter, spermatheca volume and live weight statistical differences between the
enterprises were determined (P < 0.05). When the relationships between the measured characteristics were
examined, significant values were obtained statistically between live weight and spermatheca diameter (0.268)
and spermatheca volume (0.258). It was also determined that there is a significant correlation between
spermatheca diameter and spermatheca volume (0.995). Only the spermatheca diameter character (1.044 ± 0.071
mm / queen) is within the quality standard values when the average results of the quality criteria in the study are
taken into consideration. All of the other properties appear to be lower than the quality standard values.
Keywords: Queen bee, Antalya, Quality criteria