Türkiye'de '1968 Kuşağı' ve Figüratif Eğilimler

OKUTUCU Z. S.

21. YÜZYILDA TÜRK SANATI, "Başbuğ F.", Editör, Akdeniz Üniversitesi Basımevi, Antalya, ss.253-265, 2015

• Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2015
  • Yayınevi: Akdeniz Üniversitesi Basımevi
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Sayfa Sayıları: ss.253-265
  • Editörler: "Başbuğ F.", Editör
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Geçmişten günümüze Türk Resim Sanatı’nın izlediği süreç göz önüne getirildiğinde, grup oluşumunun baskınlığı dikkat çekmektedir. Grup oluşumlarının tercih edilmesi pek çok nedene bağlanabilir. Bunlardan bazıları; ortak veya benzeri görüşleri paylaşan sanatçıların bir araya gelmesi ile yaratmış oldukları etkideki artış, eğitim için batıya gönderilmeleri ve orada fikir alışverişinde bulunmuş olmalarıdır.

Avrupa’dan dönmelerinin ardından Güzel Sanatlar Akademisi’nde atölye hocası olarak görev yapan sanatçılar, Türk Plastik Sanatı’nın oluşmasında önemli bir rol oynamışlardır.

Yapılan açıklamalar, ‘1968 Kuşağı’ adıyla anılan bir grup sanatçının sanat görüşü ve resme yükledikleri yeni bakış açıları ile ilgilidir.