Türkiye’ de Yayılış Gösteren Cistus L. (Cistaceae) Cinsi Üzerinde Taksonomik ve Morfolojik Araştırmalar

SARGIN S. A., Selvi S., Acar M.

Ulusal Botanik / Bitki Bilimi Kongresi, Antalya, Türkiye, 25 - 28 Ekim 2014, ss.121

• Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.121
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Cistaceae (Ladengiller) familyası Kuzey yarımkürenin ılıman bölgelerinde ve özellikle Akdeniz ikliminde dağılış gösteren  8 cins ve 175 türle temsil edilmektedir. Bu familyanın önemli üyelerinden birisi olan Cistus L.cinsi dünyada 21, Türkiye’de ise 5 türle (C. creticus L.,C. salviifolius L., C. parviflorus Lam., C. laurifolius L., C. monpeliensis L.) temsil edilmektedir. Cistus türleri ülkemizde daha çok  “Laden”, Pamukluk, Karağan gibi isimlerle anılmaktadır. Bu cinsin üyeleri hoş kokulu çiçeklerinden dolayı parfümeride, kozmetik ve süs bitkileri sektöründe sıklıkla tercih edilmekte, ayrıca yanmaya karşı dirençli oldukları için orman yangınlarının büyümesini engellemektedir.

Bu çalışmada Türkiye’de yayılış gösteren Cistus türleri üzerinde taksonomik ve morfolojik  araştırmalar yürütülmüştür. Araştırma süresince arazi çalışmaları yapılmış ve taksonların yayılış gösterdiği alanlardan örnekler alınarak fotoğrafları çekilmiştir. Türlerin yayılış alanları ve yeni lokaliteler tespit edilmiştir. Morfolojik çalışmalarda tüm taksonların ayrıntılı deskripsiyonları verilmiş ve türlerin  morfolojik karakterleri karşılaştırmalı olarak tablo halinde sunulmuştur.

Cistaceae (for Ladengil) family are represented by 8 genera and 175 species showing the distribution in the temperate regions of the northern hemisphere and particularly in the Mediterranean climate. Genus Cistus, which is one of the important members of this family are represented by 21 species in the world, and by 5 species (C. creticus L., C. salviifolius L., C. parviflorus Lam., C. laurifolius L., C. monpeliensis L.)  in Turkey. Cistus species in our country are referred to with names such as "Laden", pamukluk, and Karaganda mostly. Members of this genus are often preferred by the sector of perfumery, cosmetics and ornamental plants because of fragrant flowers. Additionally, they inhibit the growth of forest fires since they are resistant to burning.

In this study, the taxonomic and morphological studies were carried out on Cistus species distributed in Turkey. During the research, the field studies have been conducted, and the samples taking from the areas where the distribution of taxa, have been photographed. Distribution area of the species and new localities has been identified. By Morphological studies, of all taxa sampled are given a detailed, and comparative morphological characters of the species are presented in the table.