Postoperatif Akut Ağrıda Hangisi Daha Etkili: Kesi Uzunluğu mu? Operasyon Süresi mi?

Keskin H., Ünal E.

11. Ulusal Göğüs Cerrahisi Kongre, Antalya, Türkiye, 24 - 27 Ekim 2021, ss.100-101

• Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.100-101
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Postoperatif ağrı tüm dünyada hastaların sıklıkla yakındığı bir durumdur. Bu çalışmamızda postolateral torakotomi kesisinin uzunluğu mu yoksa operasyon süresinin mi ağrıya daha fazla neden olduğunu saptamayı amaçladık.

Gereç-Yöntem: Bu prospektif çalışmaya herhangi bir nedenle elektif torakotomi uygulanacak 55 hasta dâhil edildi. Hastaların yaşı, boyu, kilosu, vücut kitle indeksi perioperatif kayıt altına alındı. İntraoperatif ise kesi uzunluğu, operasyon süresi (cilt insizyonundan son cilt sütürüne geçen süre), yapılan cerrahi (Lobektomi, Wedge, Dekortikasyon) kaburga kırığı olup olmaması kayıt altına alındı. Postoperatif hastanın ekstübasyon saati başlama saati kabul edilerek 12, 24, 36 ve 48. saatlerde hastanın ağrısı, vizüel ağrı skalası kullanılarak ve hastanaede kalış süresi kayıt altına alındı. Bu çalışma, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu onayı ile gerçekleştirildi (08.01.2020/KAEK-44).

Bulgular: Çalışmaya 20 kadın 35 erkek hasta dâhil edildi. Hastaların ortalama yaşı 57,87±11,91 idi.(Tablo1) Verilerin karşılaştırılması sırasında operasyon süresi ile hastanede kalış süresi arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptandı.(r:0,33,p 0.01)(Tablo2) Yapılan cerrahi işlem göz önüne alınarak yapılan subgrup analizlerinde lobektomi ve dekortikasyonun istatiksel olarak anlamlı uzun sürdüğü tespit edildi.(p:0.01) Yine bu subgrup analizlerinde 24. Saatte ölçülen ağrının, uzun süren operasyonlarda yüksek saptandı.(p:0.01)(Tablo3) Ağrı ile karşılaştırılan kesi uzunluğu ve operasyon süresinde istatiksel anlamlı bir sonuca ulaşılamadı.

Sonuç: Bu çalışmanın sonuçlarına göre, kesi uzunluğu ve operasyon süresi postoperatif akut ağrının düzeyini tek başına açıklayacak kadar yeterli değildir. Ancak subgrup analizlerinde operasyon süresinin uzun olduğu gruplarda 24. Saatteki ağrı skorlamasının yüksek olması operasyon süresinin uzunluğunun ağrı üzerindeki etkilerinin araştırılması için daha geniş çaplı çalışmaların yapılması gerektiğini düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler: Ağrı, operasyon süresi, kesi uzunluğu