Yükseköğretim Turizm Öğrencilerinin Turizm Sektörü ve Eğitimi ile ilgili Tutumlarını Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma

ÜNGÜREN E., BALTACI F., GÜÇLÜ C.

International Conference on New Horizons in Education, Paris, Fransa, 25 - 27 Haziran 2014, cilt.1, ss.1

• Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Paris
  • Basıldığı Ülke: Fransa
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışma, yükseköğretim düzeyinde turizm eğitimi almakta olan öğrencilerin turizm sektörüne ve almış oldukları turizm eğitimine yönelik düşüncelerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışma Türkiye’nin altı coğrafi bölgesi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada elde edilen veriler kümeleme analizine tabi tutulmuş ve öğrenciler tutumlarına göre üç sınıfa ayrılmıştır. Bunlar, olumsuz tutuma sahip olanlar, kararsızlığa yakın olanlar ve olumlu tutuma sahip olanlardır. Çalışma kapsamında elde edilen bir diğer bulgu ise; öğrencilerin büyük çoğunluğunun bölümünü severek tercih etmelerine rağmen çalışma koşulları, turizm eğitiminin yeterliliği, öğretim elemanlarına yönelik algılamaları ve turizm sektörünün fırsatları konusunda olumsuz bir tutuma sahip olduklarıdır. Olumsuz tutuma sahip öğrencilerin büyük çoğunluğunun sektörde staj yapmış veya fiilen çalışmış kişilerden oluşması ve katılımcıların %45, 9’unun sektör ve eğitim hakkında kararsız bir tutum göstermesi hem sektörde hem de eğitim kurumlarında işleyişin yeniden gözden geçilmesini ve gerekli noktalarda önemli değişikliklerin yapılmasının gerekliliğini göstermektedir.

This study was conducted to reveal the student's (who educated in tourism department at higher education level) thoughts about tourism sector and tourism education.The study was carried out on six geographical regions of Turkey. The obtained data were subjected to cluster analysis and students are divided into three classes according to their attitude. These are those with negative attitudes, those who are close to instability and those who have a positive attitude.Another finding obtained in the study is, despite the majority of students willingly prefer their department, they have negative attitudes about the working conditions, the adequacy of tourism education, perceptions to the lecturers and opportunities of tourism industry.The majority of students have negative attitudes have done internships or have actually worked full time in the industry. 45.9% of respondents show an ambivalent stance on the sector and education. At the same time the answers given by respondent show that the operation both in sector and educational institutions should be revised and some changes have to be changed in sector and educational institutions.