Patara Kent İçi Su Dağıtım Yapıları


ŞAHİN F.

25 Years of Patara Excavations, International Symposium Proceedings, 11-13 Nov. 2013, Antalya, Türkiye, 11 - 13 Kasım 2013, cilt.Patara, ss.507-525

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: Patara
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.507-525
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Patara yakın çevresinde içme ve kullanma suyu kaynakları oldukça kısıtlıdır. Yeraltı su kaynakları ve sarnıçlarda biriktirilen yağmur suları kentin gündelik ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol oynamış olmalıdır. Ancak, kentin büyümesi ve limandaki hareketliliğin artması sonucu bu öz kaynaklar yetersiz kalmış ve artan su gereksinimi 22.5 km.lik bir suyolu inşasını gerekli kılmıştır. Patara’nın artan su ihtiyacını karşılayan su iletim ve dağıtım hattı “Patara Suyollarının Arkeolojik, Mimari ve Su Mühendisliği Açılarından İncelenmesi” başlıklı TÜBİTAK Projesi (Proje No: SOBAG-108K116) kapsamında incelenmiştir. Bu çalışmada, projenin önemli bir bölümünü oluşturan kent içi su dağıtım sisteminde yer alan su yapıları ve kentin farklı bölümlerine su ulaştıran dağıtım hatları arkeolojik verileri ile sunulmuştur.

Freshwater springs are very limited in the immediate vicinity of Patara. Underground sources and rainwater collected in cisterns  must have played important role in catering to the daily needs of the city. However, local resources were insufficient as a result of the city's growth and increased traffic in the harbor. Rising demand for water has necessitated a 22,5 km long water supply system. The whole water supply and urban distribution system were examined in a project (TÜBİTAK Project No: SOBAG-108K116) entitled  “Research on the Aqueduct of Patara Regarding Archaeological, Architectural and Water Engineering Aspects”. In this study, the reservoirs which were used in the urban water distribution system and water distribution lines that reach different parts of the city were presented.