Effects of Mass Selection Based on Phenotype and Early Feed Restriction on the Performance and Carcass Characteristics in Japanese Quails

Narinç D., AKSOY T.

KAFKAS UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI, cilt.18, sa.3, ss.425-430, 2012 (SCI-Expanded) identifier identifier

• Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 18 Sayı: 3
  • Basım Tarihi: 2012
  • Dergi Adı: KAFKAS UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED), Scopus, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.425-430
  • Anahtar Kelimeler: Japanese quail, Mass selection, Feed restriction, Carcass characteristics, COTURNIX-COTURNIX-JAPONICA, COMPLETE NUTRITIONAL ENVIRONMENTS, WEEK BODY-WEIGHT, DIVERGENT SELECTION, GROWTH-CHARACTERISTICS, ABDOMINAL FAT, LINES, EFFICIENCY, PARAMETERS, PATTERNS
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada, 4 kuşak canlı ağırlığı arttırma amacıyla kitle seleksiyonu uygulanmış bir Japon bıldırcını sürüsü ile 4 kuşak rastgele çiftleşmiş bir kontrol sürüsü kullanılmıştır. Sürülerde seleksiyonun ve erken dönemde uygulanan yem sınırlamasının canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma ve karkas özelliklerine etkileri araştırılmıştır. Canlı ağırlık bakımından tüm haftalarda seleksiyon uygulanmış bıldırcınlar için daha yüksek ortalamalar tespit edilmiştir. Yem kısıtlama uygulamasının haftalık canlı ağırlık ve yem tüketimi üzerine herhangi bir etkisi bulunmamıştır. Bunun yanında kısıtlı yemlenen bıldırcınlar 3. ve 4. haftalarda yemden daha etkin yararlanmıştır. Karkas, yenilebilir iç organ, abdominal yağ ağırlıkları seleksiyon yapılmış bıldırcınlarda sırasıyla 137.51, 8.94, 1.17 g olarak tespit edilmiştir. Aynı özellikler kontrol grubu bıldırcınlarda sırasıyla 116.08, 7.89, 1.08 g olarak bulunmuştur. Bıldırcın gibi eşeysel olgunluk yaşı ile kesim yaşı birbirine çok yakın olan bir türde yem kısıtlamasının üreticiler tarafından uygulanmasının herhangi bir ekonomik getiri sağlamayacağı, bunun yanında 4 kuşaklık kısa dönemli kitle seleksiyonunun karkas ağırlığını yaklaşık %20 arttırılabileceği ortaya konulmuştur.

This study included Japanese quail flock subjected to mass selection for four generations to increase live-weight and a control flock that randomly mated for four generations. The effects of selection and early feed restriction on live-weight, feed consumption, feed conversion and carcass traits were investigated. In terms of live-weight, higher mean values were observed for quail flock subjected to selection in all weeks. It was detected that feed restriction has no effect on weekly live-weight and feed consumption. In addition, restrictedly fed quails more effectively benefitted from feeds in the 3rd and 4th weeks. Carcass, edible inner organ, and abdominal fat weight of quails subjected to selection were found as 137.51, 8.94, and 1.17 g, respectively. The same traits were determined for quails in control group as 116.08, 7.89, and 1.08 g, respectively. It was concluded that feed restriction by producers for species like quails of which the sexual maturity age and cutting age were close to each other would not yield any economic gain, and short-term mass selection could increase carcass weight by around 20%.