Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğrencilerinin Antibiyotik Kullanım Tutumlarının Değerlendirilmesi

TERCANLI H., RASAT A.

Akdeniz Diş Hekimliği Dergisi, cilt.2, sa.3, ss.137-144, 2023 (Hakemli Dergi)

• Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 2 Sayı: 3
  • Basım Tarihi: 2023
  • Dergi Adı: Akdeniz Diş Hekimliği Dergisi
  • Sayfa Sayıları: ss.137-144
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Bu çalışmanın amacı Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerinin antibiyotik kullanım konusunda tutumlarının değerlendirilmesidir.
Gereç ve yöntem: Çalışmaya toplamda 388 diş hekimliği fakültesi öğrencisi dahil edilmiştir. Katılımcıların antibiyotik kullanım konusunda tutumlarının değerlendirilmesi için içerisine demografik bilgilerin de dahil edildiği 22 soruluk anket gönüllülük esasına dayanarak online olarak doldurulmuştur. Verilerin analizinde SPSS kullanılmış ve p< 0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir.
Bulgular: Katılımcıların 208 (% 53,6)’ sı kadın, 180 (% 46,4)’ ü erkek olup yaş ortalaması 20,97± 1,9 idi. “Grip veya soğuk algınlığı gibi durumlarda antibiyotik kullanır mısınız?” sorusuna 86 (% 22,2) katılımcı “evet”, 302 (% 77,8) katılımcı “hayır” cevabını verdi. 352 (% 90,7) katılımcı antibiyotik kullanımına hekim önerisi ile başlarken, 32 (% 8,2) katılımcı kendisinin karar verdiğini belirtti. 320 (% 82,5) katılımcı “Diş ağrısı için başvuran her hastaya antibiyotik reçete etmek gerektiğini düşünür müsünüz?” sorusuna “hayır” cevabını verirken, 9 (%2,3) katılımcı “evet”, 59 (% 15,2) katılımcı “fikrim yok” cevabını verdi. 142 (% 36,6) katılımcı antibiyotiklerin bakteriler üzerine etkisi olduğunu düşünürken, 7 (% 1,8) katılımcı virüsler üzerine etkili olduğunu düşünmekteydi. Ayrıca 369 (% 95,1) katılımcı antibiyotiklerin gereksiz ve yanlış kullanımının antibiyotik direncine neden olabileceğini düşünürken 16 (% 4,1) katılımcı “fikrim yok” cevabını verdi.
Sonuç: Diş hekimliği fakültesi öğrencileri, kendi topluluklarında uygun olmayan antibiyotik kullanımını sınırlamak için farkındalığı artırma potansiyeline sahiptir ve bu nedenle antibiyotik kullanımı hakkında fikirleri önemlidir. Bu çalışmanın sonuçlarının daha geniş katılımcı ile yapılacak çalışmalara kaynak olabileceği düşünülmektedir.