Yargıtay Kararları Işığında Konut Kapıcıları ve Bunların Fazla Çalışması

Alp N. S.

Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, cilt.10, sa.2, ss.251-301, 2020 (Hakemli Dergi) identifier

• Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 10 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2020
  • Dergi Adı: Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.251-301
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Konut kapıcıları, işçi olarak kabul edilir ve iş sözleşmesi ile çalışırlar. Konut kapıcıları, İş Kanunu kapsamında olan diğer klasik işçilerden farklı olarak özel bir duruma sahiptir. Kapıcı, genellikle çalıştığı apartmanda ikamet etmektedir. Dolayısıyla konut kapıcısının hangi zamanlarda çalıştığı hangi zamanlarda dinlendiğinin tespiti çok zor bir konudur. Bu durumu dikkate aldığımızda, konut kapıcısının fazla çalışma iddiasının titizlikle incelenmesi gerekir. Bu sebeple Yargıtay, konut kapıcısının fazla çalışma iddiasını farklı yöntemler kullanarak değerlendirmektedir. Çalışmamızda Yargıtay’ın konut kapıcıları ile ilgili vermiş olduğu kararlar temel alınarak konut kapıcılarının fazla çalışması incelenecektir.
Janitors are considered as employee and work with an employment contract. Janitors have a special situation unlikeother employees covered by the labor law. Janitor usually lives in the apartment where he works. Therefore, it is verydifficult to determine when janitor works and when he rests. When we consider this situation, the claim of overtimework of the janitor should be examined carefully. Therefore, the Supreme Court evaluates the Janitor’s claims foroverwork by using different methods. In our study, the over time work of janitors will be examined by being based ondecisions of the Supreme Court regarding the janitors.