A DIFFERENT VIEW ON THE CONCEPT OF GOODS IN PUBLIC ECONOMICS; POSITIONAL GOODS AND POSITIONAL NATURE OF EDUCATION

Göker Z., Akyol S.

JOURNAL OF MEHMET AKIF ERSOY UNIVERSITY ECONOMICS AND ADMINISTRATIVE SCIENCES FACULTY, cilt.8, sa.3, ss.1824-1839, 2021 (ESCI)

Özet

Kamu ekonomisinde mallar esas olarak özel mallar ve kamusal mallar olarak iki başlık altında incelenmektedir. Ancak bu mallar aşırı kullanıldığında özellikleri değiştiği için konumsal malları da üçüncü başlık olarak bu sınıflandırmaya dahil etmek gerekir. Konumsal mal kavramı, tüketimden elde edilen faydanın göreli tüketimin bir fonksiyonu olduğu varsayımına dayanmaktadır. Bu çalışmanın amacı Türkçe yazında göz ardı edilen konumsal mal kavramını açıklamak ve bu çerçevede eğitimin yarı konumsal mal özelliğini incelemektir.