Akıllı Servis Araçları Konseptinin Bilgisayar Modellemesi; Antalya Örneği

GÜNAY B., AKGÖL K., Aydın M. M., Terzi S.

1. Karayolu Akıllı Ulaşım Sistemleri Kongre ve Sergisi, İstanbul, Türkiye, 26 - 28 Mayıs 2014

• Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Akdeniz Üniversitesinin pilot bölge seçildiği bu çalışmada, teorik bir A-Servis (Akıllı Servis Araçları) hizmeti modellenmiştir. Kampüse gelip giden kişilerin mevcut ulaşım karakteristiklerini ve kampüse nerelerden hangi saatlerde ulaşım talebi olduğunun tespiti amacıyla anket çalışması yapılmıştır. A-Servis araçlarının kullanacağı güzergâhların belirlenmesi için Antalya şehrine ait zaman-yolculuk süresi veri tabanı ve en kısa sürecek güzergâhları hesaplayan bir yazılım oluşturulmuştur. Bu yazılım ile her katılımcının A-Servis hizmetini kullanması durumundaki yeni ulaşım karakteristikleri belirlenmiştir. Aynı katılımcılara ulaşılarak kendileri için belirlenmiş avantajlar bildirilmiş ve bu hizmeti tercih edip etmeyecekleri sorulmuştur. Böylece kampüs yolcularının ne kadarının ulaşım türünü değiştirebileceği belirlenmiş ve A-Servis hizmetinin tercih edilip edilmeyeceği nedenleriyle birlikte tespit edilmiştir.