Adıyaman ve Gümüşhane illerinden toplanan Vaccaria hispanica (mill.) Rauschert bitkilerinin tohum ekstraktları’nın akciğer kanseri hücrelerinin membranı üzerine etkileri


Özkan A., Demir Z., Erdoğan A.

25. Ulusal Biyoloji Kongresi, İzmir, Türkiye, 13 - 15 Eylül 2023, ss.174-175

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.174-175
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş ve Amaç: Günümüzde kanser tedavisinde kullanılan birçok antikanser ilacı, örneğin irinotekan ve topotekan gibi ilaçlar, bitkilerden elde edilmektedir. Ancak bitkilerin doğadan alınarak kullanılması doğada azalmalarına ve hatta yok olmalarına neden olabilmektedir. Bu nedenle, bitkilerin kültüre alınması ve kontrollü bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Bitkilerin kültüre alınarak üretilmesi bitki ekstrakt bileşenlerinin farklılaşmasına ve biyolojik etkilerinin değişmesine neden olmaktadır. Bu farklılıkları belirlemek amacıyla yaptığımız çalışmada, Adıyaman (V1, V2) ve Gümüşhane (V3, V4) illerinden toplanan Vaccaria hispanica bitkisinin doğal ve kültüre alınmış formlarından elde edilen tohum ekstraktlarının, parental ve ilaca dirençli akciğer kanseri hücreleri üzerindeki sitotoksik etkileri ve membran hasarı incelenmiştir.

 

Gereç ve Yöntem: Tohum ekstraktlarıyla tedavi edilen P-H1299, R-H1299 ve Bj hücrelerinde hücre canlılığı, Cell Titer-Blue® Hücre Viabilite deney kiti kullanılarak, canlı hücrelerin bir redoks boyasını (resazurin) floresan bir ürüne (resorufin) dönüştürme yeteneğine dayalı olarak ölçülmüştür. Tohum ekstraktlarının doza bağlı sitotoksik etkilerinin IC50 ve IC70 değerleri, Hill regresyon modeli kullanılarak hesaplanmıştır. Ayrıca, tohum ekstraktının IC50 ve IC70 dozlarının hücre membranı üzerindeki etkisi, malondialdehit (MDA) düzeyleri ölçülerek belirlenmiştir.

 

Bulgular ve Sonuç: Şekil 1'de, tohum ekstraktlarının P-H1299, R-H1299 ve Bj hücrelerinde 24 saatlik süredeki sitotoksik IC50 ve IC70 değerleri verilmektedir. Şekil 2'de ise, IC50 ve IC70 konsantrasyonlarında hücrelere uygulanan tohum ekstraktının malondialdehit seviyeleri üzerindeki etkisi gösterilmektedir. Bu bulgulara dayanarak, tohum ekstraktlarının hücre hatları üzerindeki sitotoksik ve membran hasarı etkilerinin doza bağlı olarak arttığı ve kanser hücrelerinde sağlıklı hücrelere göre daha etkili olduğu belirlenmiştir. Ancak, sitotoksik ve membran hasarı yaratma açısından doğal ve kültüre alınmış formlar arasında istatistiksel olarak farklılık bulunmamıştır. Bu nedenle, bitkilerden antikanser ilaçları geliştirmek için kültüre alınmış formlar tercih edilmelidir. Bu şekilde, bitkilerin doğadan toplanması yerine kültüre alınarak kullanılması, bitkilerin neslinin tükenmesini engelleyebilir.

 

Teşekkür: Bu çalışma Akdeniz Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimine teşekkür ederiz (Proje kodu: FBA-2021-5665).

 

Anahtar Kelime: Sitotoksisite, MDA, Vaccaria hispanica doğal formu, Vaccaria hispanica kültüre formu, Akciğer kanseri, Tohum ekstraktı