BÜYÜK BOYUTLU NAZOPALATİN KANAL KİSTİ: BİR OLGU SUNUMU

Şendişçi R., Tercanlı Alkış H.

Türk Dişhekimleri Birliği 26. Uluslararası Dişhekimliği Kongresi, İstanbul, Türkiye, 8 - 11 Eylül 2022, cilt.11, sa.3, ss.379

• Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 11
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.379
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Büyük Boyutlu Nazopalatin Kanal Kisti: Bir Olgu Sunumu Rümeysa Şendişçi, Hümeyra Tercanlı Alkış Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı, Antalya, Türkiye

AMAÇ: Nazopalatin kanal kisti, çene kemiğinin en sık görülen odontojenik olmayan gelişimsel kistidir. Bu olgu sunumunun amacı nazopalatin kanal kisti ön tanılı bir hastanın klinik ve radyografik özelliklerini sunmaktır.

OLGU SUNUMU: 45 yaşındaki erkek hasta anterior maksillada şişlik nedeniyle Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı’ na başvurdu. İlgili bölgede bulunan dişlerin vitalometreye cevabı pozitifti ve hastanın bu bölgeyle ilgili herhangi bir ağrı şikayeti yoktu. Hastanın dijital panoramik radyografik görüntüsünde maksilla anterior bölgede yuvarlak sınırlı radyolusent görüntü ve dişlerde migrasyon izlendi. Lezyonun yerleşiminin, boyutunun belirlenmesi ve ayırıcı tanısının yapılması amacıyla hastadan konik ışınlı bilgisayarlı tomografi istendi. Yapılan klinik ve radyolojik değerlendirmeler sonucu lezyona nazopalatin kanal kisti ön tanısı konuldu ve hasta Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı’na yönlendirildi.

SONUÇ: Nazopalatin kanal kisti genellikle asemptomatiktir ve rutin diş muayenelerinde gözden kaçabilir. Bu nedenle radyografik incelemeler dikkatli yapılmalı, hatalı teşhisten kaçınmak için klinik bulgular ile radyografik bulgular eşleştirilmelidir. Ayrıca diğer malign ve benign lezyonların nazopalatin kanal kistini taklit edebildikleri akılda tutulmalı ve özellikle büyük lezyonlarda lezyon sınırlarının tam belirlenebilmesi konik ışınlı bilgisayarlı tomografi alınmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Çene kemiği kistleri; Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi; Maksilla; Odontojenik olmayan kistler; Panoramik radyograf