Pnömomediastinumda Mediastinit ve Mortalite İlişkisi

• Sayfa Sayıları: ss.80
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Pnömomediastinum iyi seyirli bir hastalıktır. Mediastinit, Pnömomediastinumun nadir fakat potansiyel olarak ölümcül bir komplikasyonudur. Mediastinit ve mortalite için risk faktörlerinin belirlenmesi, pnömomediastinumun daha iyi yönetimi için esastır.

Gereç-Yöntem: Bu bir üniversite hastanesinde yürütülen retrospektif bir çalışmadır. Çalışmaya Ocak 2016 ile Haziran 2020 arasında bilgisayarlı toraks tomografiyle PM saptanan erişkin hastalar dahil edildi. Pnömomediastinum, iyatrojenik, travmatik ve spontan olarak sınıflandırıldı. Ateş, lökosit sayısında, C reaktif proteinde veya sedimentasyon hızında artış saptanan hastalara mediastinit tanısı konuldu. Hastane içi ölümler kaydedildi. Hastaların yaş, cinsiyet, semptomlar, bulgular, tedavi, yatış süresi ve pnömomediastinum nedenleriyle mediastinit ve mortaliteyle ilişkileri incelendi.

Bulgular: Toplam 79 hasta analiz edildi. Bunların 30’u (%37,9) iyatrojenik Pnömomediastinum, 22’si (%27,9) spontan pnömomediastinum ve 27’si (%34,2) travmatik pnömomediastinumdu (Tablo 1). 17 hastada mediastinit gelişti ve bu hastaların 11’i (%58,8) öldü. İyatrojenik pnömomediastinumda mediastinit gelişimi, Travmatik ve Spontan pnömomediastinuma göre anlamlı yüksekti (sırasıyla p=0,03, p=0,01). Mediastiniti olan ve olmayanların yaş, cinsiyet, semptom ve bulguları arasında anlamlı bir fark yoktu (Tablo 2). Travmatik ve Spontan pnömomediastinumda mortalite, İyatrojenik pnömomediastinuma kıyasla belirgin daha düşüktü (sırasıyla p=0,05, p=0,03). Travmatik pnömomediastinumda ölen hastalardan 1’inde ve Spontan pnömomediastinumda mediastinit gelişen ve ölen hastada hematolojik malignite vardı. Ölen hastalarda mediastinit gelişimi yaşayan hastalara göre anlamlı daha yüksekti (p=0.01) (Tablo 3).

Sonuç: Mediastinit, mortalite riskini arttırmaktadır. Travmatik ve spontan pnömomediastinumda mediastinit ve ölüm sıklığı iyatrojenik pnömomediastinuma göre daha düşüktür. Ancak, hematolojik malignite varlığında, travmatik ve spontan pnömomediastinum mediastinit ile komplike olup ölümle sonuçlanabilir.

Anahtar Kelimeler: Pnömomediastinum, Mediastinal amfizem,

İyatrojenik pnömomediastinum