TİMOL VE KARVAKROLUN A431 (EPİDERMAL KARSİNOM) HÜCRELERİNİN HÜCRE ZARI ÜZERİNE PROOKSİDAN ve ANTİOKSİDAN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI


Çırçırlı B., ÖZKAN A.

1st INTERNATIONAL HEALTH SCIENCE AND LIFE CONGRESS (IHSLC 2018), Burdur, Türkiye, 2 - 05 Mayıs 2018, ss.172-173

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Burdur
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.172-173
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: Bitkilerin uçucu yağlarında bulunan etken maddelerin en büyük yüzdesini karvakrol ve timol oluşturmaktadır. Bilim insanları bitkisel bileşenlerin antioksidan ve prooksidan etkileri üzerine odaklanmış ve kanser tedavisi ile ilişkilendirmiştir.

Amaç: Bu çalışmada, bitkisel uçucu yağ bileşenlerinden olan timol ve karvakrolun epidermal karsinom hücrelerinin (A431) hücre zarı üzerine prooksidan ve antioksidan etkisi araştırılmıştır. Prooksidan etki hücreleri yüksek konsantrasyonlarda bu bileşenlere maruz bırakılarak ölçülürken, antioksidan etki hücrelerin güçlü bir oksiadan olan hidrojen perokside maruz bırakılmadan önce düşük konsantrasyonlarda karvakrol ve timole maruz bırakılmasıyla malondealdehit  (MDA) düzeylerine bakılarak araştırılmıştır

Yöntem: Karvakrol  ve timolün hücre canlılığı  üzerine sitotoksik, antioksidan ve prooksidan  etkisi  CellTiter-Blue® Viability Assay Kiti (hücre canlılık testi) kullanılarak gösterilmiştir. Bileşenlerin hücre membranı üzerindeki koruyucu ve hasar verici etkileri membran hasarı sonucu oluşan lipit peroksidasyonunun bir ürünü olan MDA’nın  floresan spektrofotometrede ölçülmesiyle belirlenmiştir.  

Bulgular: Karvakrolun epidermal karsinom hücrelerinde (A431) 24, 48 ve 72 saatteki IC50 değerleri sırasıyla 93, 80 ve 67 µg/ml bulunurken, timolun 24, 48 ve 72 saatteki IC50 değerleri sırasıyla 90, 74 ve 61 μg/ml olarak bulunmuştur. Ayrıca yüksek konsantrasyonlarda (IC50, IC70) uygulanan karvakrol ve timol, A431 hücrelerinde  membran hasarı oluşturmuş ve  lipit peroksidasyonunun bir ürünü olan MDA düzeylerini arttırmıştır. Diğer taraftan H2Ouygulaması öncesinde hücreler düşük konsantrasyonlarda karvakrol (IC20) ve timol (IC30) ile inkübe edildiğinde H2Oile indüklenen sitotoksisite ve membran hasarına karşı  hücreleri korumuştur.

Sonuç ve tartışma: Bu bulgulara bakılarak karvakrol ve timolün A431 hücreleri üzerinde sitotoksik etkilerinin zamana ve doza bağlı olarak arttığı görülmüştür. Karvakrol ve timolün yüksek konsantrasyonlarına maruz bırakılan hücrelerde MDA miktarları artmıştır. Bu bileşenlerin düşük konsantrasyonlarıyla ön inkübasyona bırakılan hücrelerde H2O2’ nin oluşturduğu membran hasarının azaldığının gösterilmesiyle karvakrol ve timolün hücreler üzerindeki membran koruyucu özelliği ortaya çıkarılmıştır.

Anahtar kelimeler: Karvakrol, timol, malondealdehit, A431 hücreleri, antioksidan