Şanlıurfa İlinde Antepfıstığı (Pistaciavera) Ağaçlarında Candidatus Phytoplasma solani’nin Saptanması ve Karakterizasyonu

GULDUR M. E., CAGLAR B. K., ŞİMŞEK E., FİDAN H., DİKİLİTAŞ M., BALOĞLU S.

V. Türkiye Bitki Koruma Kongresi, Antalya, Türkiye, 3 - 05 Şubat 2014, ss.1-2

• Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1-2
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışma Şanlıurfa ilinde Antepfıstığı (Pistacia vera) üretim alanlarında ağaçların yapraklarında görülen sararma, damarlar arasında kuruma, küçük yaprak oluşumu, sürgün ve dallarda geriye doğru ölüm simptomlarının araştırılması ve bu simptomlara neden olan etmenin ortaya konulması için yürütülmüştür. Bu araştırmada, simptom gözlenen 45, gözlenmeyen 5 ağaçtan yaprak örnekleri alınarak DNA izolasyonu yapılmıştır. Örnekler üniversal ve nested primerler olmak üzere iki tür PCR (Polymeraz Zincir Reaksiyonu) ile fitoplazmaya karşı testlenmiştir. Nested-PCR sonuçlarında, simptom gösteren 45 bitki örneklerinden R16F2n/R16R2 primerlerin kullanılması ile beklenen 1.250 bç lik PCR ürünleri görüntülenmiştir. Bu bandlara ait DNA dizi analizleri göstermiştirki, simptom gözlenen örnekler hem kendi aralarında hemde “Ca. Phytoplasma solani”, 16SrXII Stolbur gurubu’na ait fitoplazma ile % 99.9 oranında benzerlik göstermektedir. Örneklere ait DNA dizilerini teyit etmek amacıyla PCR ürünleri üzerinden yapılan RFLP çalışmaları sonucunda bütün örneklerin pozitif kontrol örneği ile aynı RFLP jel profilinin görüntülenmesi Antepfıstığı ağaçlarını “Ca. Pytoplasma solani” (16SrXII) ile aynı guruba ait tek bir fitoplazmanın etkilediğini ortaya koymuştur. Bu araştırma Dünyada ve Türkiyede “Ca. Phytoplasma solani” nin antepfıstığı ağaçlarında varlığını ve ağaçlarda görülen simptomların sebebi olabileceğini ilk defa ortaya koymuştur.

Anahtar Kelimeler: Antep fıstığı, DNA, nested-PCR, Ca. Pytoplasma solani, 16SrXII gurub