KONDİLER VE KORONOİD PROÇES ANOMALİLERİN KONİK IŞINLI BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ İLE RETROSPEKTİF DEĞERLENDİRİLMESİ

Şendişçi R., Stevanovıc Sancar B., Günen Yılmaz S.

4. Uluslararası Oral Diagnoz ve Maksillofasiyal Radyoloji Derneği Kongresi, Aydın, Türkiye, 19 - 23 Ekim 2022, ss.138-139

• Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Aydın
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.138-139
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Bu çalışmanın amacı, Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı’ na başvuran bireylerde kondiler ve koronoid proçes anomalilerinin prevelansını ve anomali çeşitlerinin retrospektif olarak değerlendirilmesidir.

Yöntem: 2021-2022 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı’ na başvuran bireylerden çeşitli nedenlerle alınmış konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntüleri kondiler ve koronoid proçesde anomali varlığı ve çeşidi açısından retrospektif olarak tarandı. Verilerin analizinde SPSS kullanıldı ve p< 0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya 401 bireyin KIBT görüntüleri dahil edilerek 802 kondiller proçes ve 802 koronoid proçes incelendi. Hastaların 201 (%47,4)’ si kadın, 211 (%52,6)’ sı erkek olup yaş ortalaması 40,99± 18,44 idi. Incelenen görüntülerde, 37 hastada kondil anomalisi (%9,2); 30 hastada ise koronoid anomalisi (%7,5) tespit edilmiştir. En sık gözlenen kondiler proçes anomali çeşidi hipoplazi olup (sayı=17, %4,2) en az gözlenen anomali çeşidi hiperplazi anomalisiydi (sayı=1, %0,2). En sık gözlenen koronoid proçes anomalisi hiperplazi olup (sayı=27, %6,8) en az gözlenen anomali çeşidi aplazi, bifid, hipoplazi anomalileridir (sayı=1, %0,3). En sık kondiler proçes anomali lateralizasyonu solda izlenirken (sayı=17, %4,2), en sık koronoid proçes anomali lateralizasyonu bilateral olarak izlenmiştir (sayı=16, %4).

Sonuç: Kondiler ve koronoid proçesin anomalileri doğru şekilde tanımlanması, tedavi planlamasını etkileyeceğinden oldukça önemlidir. Kondiler ve koronoid proçes anomali prevelansı ve çeşitleri popülasyonlar arasında farklılık gösterebilir. Bu çalışmada kondiler proçes anomali prevelansı %9,2 iken koronoid proçes anomali prevelansı %7,5 bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler: mandibular kondil, Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, prevalans

Objective: The aim of this study is to retrospectively evaluate the prevalence of condylar and coronoid process anomalies and the types of anomalies in individuals who applied to Akdeniz University Faculty of Dentistry, Department of Oral and Maxillofacial Radiology.

Method: Cone-beam computed tomography (CBCT) images taken for various reasons from individuals who applied to Akdeniz University Faculty of Dentistry, Department of Oral and Maxillofacial Radiology between the years 2021-2022 were retrospectively scanned for the presence and type of anomaly in the condylar and coronoid process. SPSS was used in the analysis of the data and p< 0.05 was considered statistically significant. Results: CBCT images of 401 individuals were included in the study, and 802 condylar processes and 802 coronoid processes were examined. 21 (47.4%) of the patiens were female and 211 (52.6%) were male, with a mean age of 40.99± 18.44 years. In the analyzed images, condylar anomaly was detected in 37 patients (9.2%) while coronoid anomaly was detected in 30 patients (7.5%). The most common condylar process anomaly type was hypoplasia (number=17, 4.2%), and the least observed anomaly type was hyperplasia (number=1, 0.2%). The most common coronoid process anomaly is hyperplasia (number=27, 6.8%), and the least observed anomaly type is aplasia, bifid, and hypoplasia anomalies (number=1, 0.3%). Condylar process anomaly lateralization was most common on the left (number=17, 4.2%), while the most common coronoid process anomaly lateralization was bilaterally (number=16, 4%). Conclusion: Accurate identification of condylar and coronoid process anomalies is very important as it will affect treatment planning. The prevalence and types of condylar and coronoid process anomalies may differ between populations. In this study, the prevalence of condylar process anomaly was 9.2%, while the prevalence of coronoid process anomaly was 7.5%.

Keywords: Mandibular Condyle, Cone-Beam Computed Tomography, Prevalence