Farklı Tuzluluk Düzeylerinde Yetiştirilen Çileklerde, Glutamin ve Silisyum Uygulamalarının Verim ve Kalite Üzerine Etkileri


Ünal N., Yavuzlar E. E., Üçok Z.

Ulusal Meyvecilik Sempozyumu, Isparta, Türkiye, 27 - 30 Eylül 2022, ss.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Isparta
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Konvansiyonel ve topraksız çilek yetiştiriciliğinde verim ve kaliteyi etkileyen en önemli etmenler, fide tipi, yetiştiricilik tipleri, çevresel koşullar ve kültürel uygulamalardır. Özellikle son zamanlarda yaşanan iklim değişiklikleri, tarımsal yetiştiricilikte tuzluluk problemlerini beraberinde getirmektedir. Nitekim çilek tuza hassas bitki kategorisinde olup, yüksek tuzluluk verim ve kaliteyi önemli derecede etkilemektedir. Bu nedenlerle son zamanlarda abiyotik stres koşullarına karşı toleransı artırıcı pratik uygulamalara ihtiyaç bulunmaktadır.

Bu amaçla yürütülen çalışmada, Festival çilek çeşidi kullanılmış olup, yetiştiricilik topraksız şartlarda yürütülmüştür. Denemede üç farklı tuzluluk düzeyinde (T1:1.5 dS/m EC (kontrol); T2:2.25 dS/m EC; T3:3.00 dS/m EC) yetiştirilen çileklerde, iki farklı preparatın (glutamin ve silisyum) farklı konsantrasyonları (0, 10, 20 mM) ve kombinasyonları (1. kontrol, 2. 10 mM glutamin; 3. 20 mM glutamin; 4. 10 mM silisyum; 5. 20 mM silisyum; 6. 10 mM glutamin+10 mM Si; 7. 10 mM glutamin+20 mM Si; 8. 20 mM glutamin+10 mM Si; 9. 20 mM glutamin+20 mM Si) kullanılmıştır. 

Araştırma sonucunda, tuzluluk düzeylerinin artışına bağlı olarak incelenen tüm morfo-fizyolojik kriter değerlerinde düşüşler belirlenmiştir. Orta ve yüksek tuzluluk konsantrasyonlarında, gerek glutamin ve gerekse silisyum uygulamaları kontrole göre daha toleranslı bitki gelişimini teşvik etmiştir. Özellikle Glutamin + Silisyum kombinasyonunun denenen her dozu gerek bitki gelişimi ve gerekse verim bakımından pozitif yönde etki etmiştir.