Bayburt Kop Dağı Kayak Merkezi Kayak Pisti ve Mekanik Hatlarının Yer Seçimi Bağlamında Projelendirilmesi

Kepenek E.

Her Yönüyle Mühendislik ve Mimarlık Araştırmaları, Prof. Dr. Aytunç ATEŞ, Editör, SRA Academic Publishing, Klaipeda, ss.205-230, 2023

• Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2023
  • Yayınevi: SRA Academic Publishing
  • Basıldığı Şehir: Klaipeda
  • Sayfa Sayıları: ss.205-230
  • Editörler: Prof. Dr. Aytunç ATEŞ, Editör
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışma Akdeniz Üniversitesi’nin Döner Sermaye İşletmesi kapsamında 06.10.2016 tarih 29849 sayılı Resmi Gazete ile Bayburt Kop Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak ilan edilen Bayburt İli Merkez İlçe Kop Köy Sınırları içerisinde yer alan yaklaşık 600 ha alanı kapsayan alanda kayak pistleri ve mekanik hatlarının yer seçiminin yapılması, bu alanların günübirlik ve konaklama tesisleri ile entegrasyonunun sağlanması amacıyla gerekli iş ve analizleri içeren proje yapımı kapsamında hazırlanarak uygulanan çalışmadan üretilmiştir.

Kop Dağı Kültür ve Turizm Gelişim Bölgesinde mevcut plan kararlarının yer seçimi konusunda yanlışlar içerdiği, alanın pist çeşitliliği sunmadığı ve bu kapsamda rekabetçilik konusunda zayıf kaldığı bulguları üzerine bölgenin potansiyelinin ülke ve kent ekonomisine kazandırılması için yeni bir yöntem önerisi ile projelendirme süreci gerçekleştirilmiştir. Yerinde yapılan incelemelerde bir kayak merkezi için gerekli olan topoğrafik, iklimsel ve jeomorfolojik kaynaklara sahip olan Kop dağlarının, mevcut hali ile işletilebilir olmadığı, yeni pist ve tesis yatırımlarının yapılması gerektiği belirlenmiştir.

Çalışma alanında yapılan normalleştirilmiş fark kar endeksi (NDSI) ve arazi yüzey sıcaklığı analizleri, klasik planlama süreci analiz çıktılarıyla entegre edilerek yeniden bir mekan konfigürasyonu elde edilmiş, potansiyellerinin değerlendirilmesi sağlanmıştır.

This study was carried out within the scope of Akdeniz University's Revolving Fund Management Gazette dated 06.10.2016 and numbered 29849 and it was announced as Bayburt Kop Mountain Culture and Tourism Conservation and Development Zone in Bayburt Province Central District Kop Village Boundaries covering an area of approximately 600 hectares. It was produced from the study prepared and applied within the scope of the project construction, which includes the necessary work and analysis in order to select the location of the mechanical and mechanical lines and to ensure the integration of these areas with the daily and accommodation facilities.

Upon the findings that the current plan decisions in the Kop Mountain Culture and Tourism Development Region included mistakes in site selection, the area did not offer track diversity and in this context, it was weak in terms of competitiveness, a new method proposal was carried out to bring the potential of the region to the country and city economy. In the on-site investigations, it has been determined that the Kop Mountains, which have the topographical, climatic and geomorphological resources required for a ski resort, are not operable in their current state and that new track and facility investments should be made.

Normalized difference snow index (NDSI) and land surface temperature analyzes made in the study area were integrated with the classical planning process analysis outputs to obtain a new spatial configuration and evaluate their potential.