KKTC Enginar Üretim Alanlarında Yeni Bir Virüs Hastalığı Artichoke laten tvirus potyvirus (ArLV),


FİDAN H., Karanfiloğlu H., Karamanlı A., KOcadal E., Baydar K.

V. Türkiye Bitki Koruma Kongresi ,, Antalya, Türkiye, 3 - 05 Şubat 2015, ss.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Enginar, patates, turunçgil ve arpa ile birlikte KKTC’nin en önemli tarımsal ürünüdür. Erkenci patates ve enginar ihracatın en önemli ürünlerini oluşturmaktadır. Enginar üretimi yapılan alanlarda küçük ve şekilsiz yaprak oluşumları, mozaik şeklinde renk açılması, bodurluk ve küçükbaş oluşturma şeklinde simptom gösteren bitkilerin görülmesi üzerine 2010-2012 yılları arasında sürveyler yapılmıştır. Toplanan örnekler enginarda zarar yapan 23 virüs açısından RT-PCR yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Poty grubuna özgü primerlerle yapılan PCR sonucunda 1.2 kb lik bölge çoğaltılmıştır. Poty grubuna dahil virüs hastalıklarına spesifik primerlerle yapılan RT-PCR sonucunda Artichoke Latent Virus Potyvirus (ArLV) virüsün kılıf proteinine özgü 497 bp lik bölge çoğaltılmıştır. Hastalığın çoğunlukla virüs ile enfekteli üretim materyali ve daha az oranda vektör yaprak bitleri ile yayılmasının yanında hasat sırasında sterilize edilmeyen kesim aletleri nedeniyle arttığı ve hasatla birlikte yaygınlaştığı belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Enginar, Artichoke Latent Virus, KKTC, PCR