Van kedilerinde vaginal smear yöntemiyle kızgınlık siklusu evrelerinin tanısı

Gülyüz F., Alan M., Kaya M.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, sa.5(1-2), ss.173-181, 1994 (Hakemli Dergi)

Özet

Bu çalışıııada, Iınn kedi/erinin kııgınlık siklusıı evrelerinde vaginal sirolojide ıııeydana ge/cn değişiklikler ince/endi. f/nginndnn nlınnn ömekler Oiell/sa boyaıııa ıekııiği ile boynnarak, mikroskop bıılgu/arl ve klinik belirti/er değerleildirildi.
Hazırlanan preporatlarda proös/rusda, superficial, in/erıııedier ve parabazal hücrelerin hemen hemen eşit sayıda olduğu tespit edildi. Ostrus/a sadece süreficiol ve il1lerıııedier hücreler g6rüldll. NletaösrrusUl, interıııedier hücreler pğımlııkıa olurken dahn nı oranda sııpcıjicial ve pnrrıbasa! hücreler, alı! 5slruSla ise basa! ve parabo,~ nllılicreleriıı yan/sırrı ender olnrak siiperficia/ya da inrerıııedier hücreler de g6:: fendi.