Antalya Merkez Emniyet Teşkilatında Çalışan Kadın Polislerin Rekreasyon Etkinliklerine Katılımları ve Boş Zaman Engelleri


ÇEREZ M. H.

Uluslararası Toplumsal Cinsiyet ve Spor Sempozyumu, Ankara, Türkiye, 4 - 05 Eylül 2014, ss.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

 Antalya Merkez Emniyet Teşkilatında Çalışan Kadın Polislerin Rekreasyon Etkinliklerine Katılımları ve Boş Zaman Engelleri.

Modern dünyada insanların stresten kurtulmalarının en geçerli yolu boş zamanların verimli değerlendirilmesidir. Bu verimlilik boş zamanlarda yapılan etkinliklerin çeşitliliği ve özelliği ile doğru orantılıdır. Boş zamanlarda yapılan etkinlikler günümüzde “ Rekreasyon” olarak adlandırılmakta ve insanların en doğal ve güncel ihtiyacı olarak ortaya çıkmaktadır.

Her kesimden insanın ihtiyacı olarak bilinen ve faydaları ispatlanmış bu etkinlikler, özellikle değişik iş kesimlerinde çalışanlar için daha da fazla önem arz etmektedir. Bu kesimlerin başında da emniyet mensupları gelmektedir. Bu nedenle bu çalışmanın amacı kadın polislerin rekreasyon etkinliklerine katılımları ve boş zaman engellerinin çeşitli demografik özelliklere ve çalışma koşullarına göre analizidir.

Bu araştırma tarama modeliyle yapılmış tanımlayıcı bir çalışmadır. Çalışmanın örneklemi Antalya merkez teşkilatında çalışan 68 adet kadın polisten oluşmaktadır (yaş ortalaması 36.49±6.18). Veri toplama aracı olarak kullanılan anket formunda demografik bilgiler, rekreasyon aktivitelerine katılım ile ilgili bilgiler ve boş zaman engelleri ölçeği kullanılmıştır. Boş zaman engelleri ölçeği Alexandris ve Carroll (1997) tarafından geliştirilmiş ve Karaküçük ve Gürbüz(2006) tarafından dilimize uyarlanmıştır. Ölçeğin Türkçe versiyonu 4 ‘lü Likert tipinde 27 sorudan ve “Birey Psikolojisi”, “Sosyal Ortam ve Bilgi Eksikliği”, “Tesis, hizmet ve ulaşım”, “Arkadaş Eksikliği”, “Zaman” ve “İlgi Eksikliği” alt boyutlarından oluşmaktadır. Karaküçük ve Gürbüz (2006) tarafından yapılan çalışmada iç tutarlık katsayısı 0.82 iken 6 boyutun varyansı açıklama oranı %55 düzeyindedir. Ölçeğin 6 adet alt boyutunun bu çalışmadaki  güvenirliği ise 0.708 ile 0.892 arasında değişmektedir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Mann Whitney-U, Kruskal Wallis ve Ki-kare testleri kullanılmıştır.

Bulgular incelendiğinde, kadın polislerin haftada 4 saat ve altında aktivitelere zaman ayırabildiği (%79,4) görülmüştür. Boş zaman engellerinde en yüksek ortalamaya zaman alt boyutu sahiptir (3.18±0.52), bunu tesis, hizmet ve ulaşım (2.77±0,72) alt boyutu izlemektedir. Boş zaman engellerinden alınan puanlar demografik değişkenlere ve çalışma koşullarına göre karşılaştırıldığında sadece medeni durum açısından anlamlı farklılıklar görülmüştür. Evli kadınların ölçeğin toplam puanında, sosyal ortam ve bilgi eksikliği, tesis, hizmet ve ulaşım ile zaman engelleri açısından bekar kadınlara göre engelleri daha fazla hissettikleri görülmektedir. Haftalık rekreasyon etkinliklerine katılım süresi açısından bakıldığında evli kadınlarda haftalık 5 saat ve üzeri katılımın (%14.3) ile bekarlara (%44.4) göre daha düşük olduğu saptanmıştır (p<0.05). Rekreasyon etkinliklerine katılımı etkileyen nedenler içinde; maddi yetersizliği daha fazla hisseden kadınların birey psikolojisi, sosyal ortam ve bilgi eksikliği, tesis hizmet ve ulaşım ile arkadaş eksikliği açısından engelleri daha yüksek oranda algıladığı görülmüştür (p<0.05).

Anahtar kelimeler : Rekreasyon, Boş zaman engelleri, Kadın polisler, Stres

Key words            : Recreation, Leisure barriers, Women polices, Stress

 

 

 

Recreation Activity Participation and Leisure Constraints in Women Police Officer Working in Antalya City Center

            In modern world, the most valid way of getting rid of stress is effective usage of leisure time. This effectiveness has a direct proportion with the variety and property of activities participated in leisure time. The activities realized in leisure time are named “Recreation” and became the most natural and current need of human beings.

These activities which proved to be the need of all kinds of people, show more importance for employees. One of these groups are police officers. That is why the aim of this study is to analyse the participation of women police officers in recreation activities and leisure constraints according to demographic traits and working conditions.

This study is a descriptive study. The sample of the study consists of 68 women police officers (mean age=  36.49±6.18). The questionnaire used for data collection consisted of demographic variables, information about recreational activity participation, leisure constraints scale. Leisure constraints scale was developed by Alexandris and Carroll (1997) and adapted to Turkish language by Karaküçük and Gürbüz (2006). Leisure constraints scale consisted of 27 items an 6 sub scales called “individual psychology”, “social environment and lack of information”, “facilities, services and transportation”, “lack of friends”, “time” and “lack of interest”. In this current study the reliability of subscales change between 0.708-0.892. In data analyses, descriptive statistics, Mann Whitney-U test, Kruskal Wallis and chi square tests were used. According to the findings, participants had 4 hours and less time for activities (79.4%). Time subscale had the highest mean score among the leisure constraints (3.18±0.52), followed by facilities, services and transportation (2.77±0,72). Scores obtained from leisure constraints were compared according to demographic variables and working conditions. Only marital status yielded significant results. Married women perceived social environment and lack of information, facilities, services and transportation and time constraints more than single women. Married women participated who participated more than 5 hours were less than (14.3%) single women (44.4%) (p<0.05). Participants who emphasized financial insufficiency felt the constraints of individual psychology, social environment and lack of information, facilities, services and transportation and lack of friends more than the others (p<0,05).

Key words : Recreation, leisure constraints, women police officers, stress