1999-2019 Yılları Arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalına Adli Makamlar Tarafından İç Beden (Genital) Muayenesi İçin Gönderilen Olguların Değerlendirilmesi

Karagöz Y. M., Kılınç O., Bakan H. U., Altınsoy A.

1.Uluslararası 17.Ulusal Adli Bilimler Kongre Bildiri Kitabı, sa.1, ss.465-473, 2020 (Hakemli Dergi)

Özet

Cinsel saldırı/istismar tanımı büyük ölçüde, o ülkedeki toplumların gelenek, görenek, ahlaki değerler ve yasal yaptırımlarına bağlı olarak farklı biçimlerde yapılabilmekle birlikte rızası olmayan veya herhangi bir nedenle rızası kabul edilmeyen bir kişinin, farklı zorlamalarla cinsel içerik taşıyan bir davranışa maruz kalması olarak tanımlanabilir. Cinsel saldırı/istismar iddialarının değerlendirilmesinde, şüphelinin ve mağdurun muayenesi hekimler için en zor görevlerdendir. Söz konusu suçların çok ağır cezai yaptırımlarının olması, kişiler, aile ve toplum üzerine olan yıkıcı etkileri, gerçek saldırıların saptanamaması olasılığı yanı sıra, gerçek dışı iddialarda mahkumiyet kararı alınma olasılığı hekim sorumluluğunu oldukça ağırlaştırmaktadır. Çalışmamızda Antalya’da 01 Ocak 1999- 31 Aralık 2019 tarihleri arasında Anabilim Dalı Başkanlığımıza adli makamlar tarafından cinsel istismar şüphesi nedeniyle iç beden (anogenital) muayenesi yapılması üzerine sevki sağlanmış 644’ü kadın, 85’i erkek olmak üzere toplam 729 olgunun; yaş, cinsiyet, cinsel istismarı düşündüren iç ve dış beden bulguları, cinsel istismar failinin yakınlık derecesi ve muayeneye gönderilme nedenleri açısından değerlendirilmesi ve bu tür olguların azaltılması için gerekli önlemlerin tartışılması amaçlanmıştır.

Although the definition of sexual assault/abuse can be made in different ways depending on the traditions, customs, moral values ??and legal sanctions of the societies in different countries, it can be defined as the exposure of a person who does not give consent or whose consent is not accepted for any reason with sexual behavior(content). Examination of the suspect and the victim is one of the most difficult tasks for physicians at the evaluation of sexual assault/abuse allegations. The fact that the crimes in question have very severe penal sanctions, their destructive effects on individuals, family and society, the possibility of not detecting real attacks, as well as the possibility of convictions in false claims aggravate the responsibility of physicians. In our study, a total of 729 cases, 644 females and 85 males, who were referred to our Department by legal authorities for sexual abuse suspicion between January 01, 1999 and December 31, 2019, in Antalya. It is aimed to evaluate in terms of age, gender, internal and external examination findings suggestive of sexual abuse, the degree of closeness of the perpetrator of sexual abuse and the reasons for sending to examination and to discuss the necessary measures to reduce such cases.