Perinatal mental health in the time of the COVID-19 pandemic: Thematic analysis of obstetric care providers’ observations and experiences

Körükcü Ö., Adak N., Boran Ö. F., Özkaya M., Elmas Ç., Bakacak M., ...Daha Fazla

Izmir Democracy University Health Sciences Journal, cilt.6, sa.2, ss.288-298, 2023 (Hakemli Dergi)

Özet

Amaç: Bu çalışmanın amacı, kadın hastalıkları ve doğum alanında çalışan sağlık personelinin, pandeminin gebe ve doğum sonrası annelerin psikososyal sağlıklarına yansımalarına ilişkin gözlem ve deneyimlerine açıklık getirmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisi, Doğumhanede görev yapan, araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden hekim, ebe ve hemşire unvanlarına sahip 19 sağlık personeli ile gerçekleştirilmiştir. ve kadın doğum klinikleri. Veriler, Eylül-Ekim 2020 tarihleri ​​arasında yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Bulgular: Sağlık personelinin COVID-19 pandemisinin perinatal ruh sağlığı üzerindeki etkilerine ilişkin deneyim ve gözlemleri iki ana tema ile açıklanmıştır. Bu temalar, pandeminin anne psikolojisine yansımaları nedeniyle obstetrik bakımdaki değişiklikler, gebe ve lohusa annelerin izlemindeki değişiklikler ve pandemi sürecinde annelerin psikososyal sağlıklarındaki değişiklikler nedeniyle bakımda yaşanan zorluklardır. . Sonuç: Sağlık profesyonellerine göre gebe ve lohusa kadınların pandemiden psikososyal olarak etkilendikleri, kendi sağlıkları ve bebeklerinin sağlığı konusunda endişe duydukları belirlendi. Ayrıca annelerin kontrollerini ertelediği, pandemi hastanesinde tedavi olmak istemedikleri, maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymadıkları da belirlendi.