EXAMINING THE PHYSICAL CHANGES IN SEDENTARY FEMALES WHO HAVE EXERCISED PILATES FOR 6 WEEKS

KILIÇ T.

4th International Symposium on New Trends in Social Science, Tallin, Estonya, 6 - 07 Haziran 2018, ss.82

• Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Tallin
  • Basıldığı Ülke: Estonya
  • Sayfa Sayıları: ss.82
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

İnsanlar, hayatları boyunca ruhsal ve bedensel olarak sağlıklı kalmanın yollarını aramışlardır. Günümüzde, Pilates egzersizleri, esneklik, güç, beden farkındalığı, enerji ve gelişmiş bir zihinsel yoğunlaşma sağlaması bakımından popüler yöntemlerden biridir. Araştırmamızın amacı,6 haftalık pilates egzersiz programı sonucunda, sağlıklı sedanter bayanlarda ortaya çıkan fiziksel değişimlerin ve fizyolojik farklılıkların incelenmesidir. Araştırmamıza yaş ortalamaları 37,593±9,996 olan n32 gönüllü sedanter bayan katılmıştır. Araştırma kapsamında günde birer saat olmak üzere, haftada beş gün pilates çalışması uygulanmıştır.6 haftalık pilates egzersiz programının öncesinde ve sonrasında (Tanıta; vücut Analizatörü ölçüm cihazıyla) vücut analizleri yapılmıştır. Araştırmamızda alınan vücut analiz sonuçları spss 15 bilgisayar programı kullanılarak Sayısal veriler aritmetik ortalama± Sd (standart sapma), sayımla gösterilen değerler ise sayı (yüzde) şeklinde tablolarda sunulmuştur.

Araştırma sonuçlarına göre, araştırmamıza gönüllü katılan bayanların; genel kilolarında, BMI (Body Mass İndex)’lerinde, yağ oranlarında, empedanslarında, metabolizma yaşlarında, obezite derecelerinde, iç yağlanmalarında düşme, sıvı oranlarında, kas ağırlıklarında, kemik ağırlıklarında, yağsız kütlelerinde, mineral miktarlarında, protein miktarlarında, beden yoğunluklarında, yumuşak kas dokularında, kemik mineral ağırlıklarında, iskelet kas ağırlıklarında, hücre dışı ve içi sıvı ağırlıklarında ve hücre kütle ağırlıklarında artma olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak 6 haftalık pilates egzersizlerinin, sağlığı devam ettirmede, kas kuvveti ve fiziksel uygunluğu artırmada, obezite derecesinin azalmasında etkili bir yöntem olabileceğini göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:Pilates,BMI,Obezite

Throughout their lives, human beings have embarked on a quest to find a way to stay mentally and physically healthy. In our day, pilates exercises are among the popular methods since they provide flexibility, strength, body awareness, energy and an improved mental concentration.The objective of our study is to examine the physical changes and physiological differences in healthy sedentary females at the end of the 6-week pilates exercise program. n32 volunteering sedentary females participated in our study, with an age average of 37,593±9,996. Within the scope of the research study, pilates exercise was conducted for one hour a day and five days a week. Before and after the 6-week pilates exercise program, body analyses conducted via (Tanıta) Body Analyzer measuring device.The body analysis results recorded during the study were presented on the tables, in which numeric data was shown as arithmetic mean ± SD (standard deviation), and accounting data was shown as (percentage) digits.

According to the results of the research study, a decrease was determined in general weights, BMI (Body Mass Indices), fat rate, impedance, metabolism ages, obesity degrees, and inner fat depositions; while an increase was determined in fluid rates, muscle weights, bone weights, fat-free masses, mineral amounts, protein amounts, body densities, soft muscular tissues, bone mineral weights, skeletal muscle weights, extracellular and intracellular liquid amounts, and cellular mass weights of the volunteering participant females. As the conclusion, it was determined that 6-week pilates exercises were proved to be an effective method in maintaining health, increasing muscle strength and physical fitness, and decreasing obesity.

Key Words: Pilates, BMI, Obesity, Impedance.