ROMATiT ARTRIT HASTASINDA TEMPOROMANDiBULER EKLEMIN RADYOLOJK INCELEMESi: OLGU SUNUMU


Creative Commons License

Semerci Z. M., Günen Yılmaz S.

6th INTERNATIONAL CONGRESS ON MEDICAL SCIENCES AND MULTIDISCIPLINARY APPROACHES, İstanbul, Türkiye, 11 - 12 Mart 2022, ss.97

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.97
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Romatoid Artrit (RA), etiyolojisi tam olarak bilinmeyen, ilk olarak eklemleri tutan ve sistemik bulgular da veren, kronik yıkıcı enflamatuvar bir hastalıktır RA’de, temporomandibular eklem (TME) tutulumu oldukça sık gözlenmektedir. Bu olgu sunumu TME tutulumu mevcut olan romatit artrit hastasının klinik ve radyolojik bulgularını sunmayı amaçlamıştır.

Olgu sunumu: Akdeniz Üniversitesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı’na 39 yaşındaki erkek hasta mevcut dental şikayetleri ve TME ağrısı şikayetiyle başvurdu. Alınan tıbbi anamnezde 3 senedir romatit artrit tanılı olduğu, hidroksiklorokin ve prednisolon içerikli ilaç kullandığı öğrenildi. Ekstraoral muayenede ağız açıp kapamada ağrı ve bilateral krepitasyon sesi tespit edildi. Ağız açmada kısıtlılık, deviasyon ve defleksiyon yoktu. Panoramik radyografta bilateral kondil başında düzleşme ve kortikal kemikte düzensizlik görüldü. Hastadan ileri görüntüleme için konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) istendi. Alınan KIBT görüntülerinde bulgular panoramik radyografi ile uyumluydu. Hasta TME RA ön tanısı ile Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı’na yönlendirildi.

Tartışma/Sonuç: . Eklemlerde ağrı, şişlik, hassasiyet ve eklem sertliği gibi bulgularla seyreden RA, kronik seyrinden dolayı hastalığın erken dönemlerinden itibaren hastaların fiziksel, emosyonel ve sosyal fonksiyonlarını etkiler, fonksiyonel yetersizliğe ve yaşam kalitesinde azalmaya neden olur.TME, RAden etkilendiği zaman eklem katılığı, ağız açmada güçlük ve açık kapanış semptomları olabilmektedir. Kesin tanı ve uygun tedavi için klinik ve radyografik bulguların yanı sıra ileri görüntüleme tekniklerinden yararlanılmalı ve diş hekimleri romatologlar ile multisipliner bir yaklaşım sergilemelidir.


Anahtar Kelimeler: romatit artrit, temporomandibular eklem, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, panoramik radyografi