Ilkögretim Ögrencilerinin Etkin Katılım ve Saglıklı Yasam Düzeylerinin Degerlendirilmesi

Demirbaş N., YAYLACI F.

II. Beden Egitimi ve Spor Ögretiminde Yeni ve Yaratıcı Yaklasımlar Sempozyumu, Ankara, Türkiye, 30 - 31 Ocak 2009, ss.22

• Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.22
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmanın, ilköğretim öğrencilerinin beden eğitimi dersinde etkin katılan ve sağlıklı yaşam düzeylerini yapılandırmacı öğrenme sürecinde kazandırmaktır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışma, Antalya Koleji yedinci sınıf öğrencileriyle yapılmıştır. Veriler, ders sırasında gözlem ve video kayıtlarıyla toplanmıştır. Ders materyali olarak araştırmacılar tarafından tasarlanmış olan "Sağlıklı Yaşam Oyunu" panosu oluşturulmuştur. Öğrenci, bir günün özetini Sağlıklı Yaşam Oyunu Testi ile, öğretmen ise video kayıtlarını inceleyerek kendini değerlendirmiştir. Araştırmaya, 13 yaş gurubundan 15 öğrenci (%73,3 bayan, %26,7 erkek) katılmıştır. Çalışmanın bulgularına bakıldığında öğrencilerin %46,7si sabah erken uyanmaktadır. Uyandıktan sonra %66,7si hala yataktadır. %46,7si sabah ve öğlen %66,7si akşam ideal  beslenmektedir. Okula %100'ü araba ile giderken araba ile dönüş %86,7ye düşmektedir. Teneffüste %60'1 sınıfta oturmayı tercih etmektedir. Öğle yemeğinden sonra %73,3'ü gezmektedir. Eve geldikten sonra %73,3'ü TV veya bilgisayar başındadır. Öğrencilerin %40'1 yatarak ve %20'si masa başında ders çalışırken, %40'i TV izlemektedir. Yatmadan önce %60'i süt/yoğurt tüketmektedir. Yatış saatinde %60'i diş fırçalayıp uyumaktadır. Araştırmaya göre öğrencilerin %33,4'ü mavi kart (23-26 puan) alarak sağlıklı bir yaşam sürdürdükleri, %66,7si kırmızı kart (27-30 puan) alarak yetersiz aktivite ve aşırı beslendikleri için obezite ile karşı karşıya kaldıkları saptanmıştır. Öğrenciler arasında sarı kart (0-13 puan) alan ve yetersiz beslenme düzeyini gösteren bir değere rastlanmamıştır.

Anahtar Kelimeler: ilköğretim, beden eğitimi dersi, sağlıklı yaşam