Arazi Toplulaştırmasında Kullanılan Farklı Derecelendirme Yöntemlerinin Karşılaştırılması.

Sönmez N. K., Sarı M., Demirtaş E. I., ALTUNBAŞ S.

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, cilt.18, sa.3, ss.425-435, 2005 (Hakemli Dergi)

Özet

Ülkemizde, toprak ve tarım reformundan sorumlu kamu kurumlarında, arazi toplulaştırması projelerindeki toprak indeksi belirleme işlemlerinde halen Storie Index yöntemi kullanılmaktadır. Söz konusu bu yöntemin çeşitli yetersizliklerinin olduğu bilinmekle birlikte alternatif bir yöntem üzerinde de henüz herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. İşte bu çalışmada, arazi toplulaştırması projelerinin önemli bir aşaması olan toprak indeksi belirlemede kullanılabilecek yeni bir arazi dereceleme yöntemi ile halen kullanılmakta olan Storie Index yöntemi, Korkuteli-Osmankalfalar köyü tarım arazilerinde belirlenen 31 farklı haritalama ünitesi için test edilmiştir. Arazi dereceleme ve toprak indeksi belirlemede yeni yöntem, FAO Arazi Değerlendirme İlkeleri çerçevesinde geliştirilmiş olan Şenol Arazi Değerlendirme Yöntemi (ŞADY) dir. Çalışmada, bu yöntemin ara sonucu olan Fiziksel Haritalama Birimi Endeksi değerleri (FHBE) kullanılarak dereceleme yapılmıştır. Her iki yöntemin uygulanması ile elde edilen toprak indeks değerleri, her bir farklı haritalama ünitesinin sahip olduğu arazi ve toprak karakteristikleri dikkate alınarak kıyaslanmış ve elde edilen sonuçlar, söz konusu yöntemlerin toplulaştırma amaçlı toprak indekslerinin belirlenmesinde kullanılabilirlikleri yönünden değerlendirilmiştir. Çalışmada, arazi ve toprakların morfolojik, fiziksel ve kimyasal tüm özelliklerini, arazi kullanım türlerinin istekleri ile de ilişkilendirerek değerlendirme esasına dayanan ŞADY’nin, bazı eksiklikleri bulunmakla birlikte, sadece dört farklı fiziksel arazi ve toprak özelliğini esas alan Storie Index Yönteminden daha güvenilir ve kullanılabilir olduğu sonucuna ulaşılmıştır.