Manisa ve Çevresinde Yetişen Bazı Geofitlerin Etnobotanik Açıdan İncelenmesi


SARGIN S. A., Akçiçek E., Selvi S.

XXI. Ulusal Biyoloji Kongresi, Ege Üniversitesi, İzmir., İzmir, Türkiye, 3 - 07 Eylül 2012, ss.592-593

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.592-593
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Amaç: Bu çalışmada Manisa (Türkiye)’ nın kırsal kesimlerinde yaşayan yöre halkının   dağlardan topladığı yada bahçesinde yetiştirdiği geofit bitkiler ile bu bitkilerin hangi amaçlarla kullanıldığı belirlenmiştir.

Gereçler ve Yöntemler: 2009-2011 yılları arasında sürdürülen bu çalışmada, Manisa ve çevresinde belirlenmiş köy ve beldelere gidilerek halkın çeşitli amaçlarla kullandığı geofit bitkiler tespit edilmiştir. Tespit edilen bitkilerin toplandığı lokalitelerden örnekler alınarak laboratuvara getirilmiş ve Türkiye Florası’na göre teşhisleri gerçekleştirilmiştir. Teşhis edilen bitkiler herbaryum örneği haline getirilerek Alaşehir Meslek Yüksekokulu Botanik Laboratuvarı’nda korunmak üzere saklanmıştır.

Bulgular: Geofit, gövdesi toprak altında oluşan ve değişime uğrayarak besin depo etme özelliği kazanmış, soğanlı, yumrulu ve rizomlu bitkilere verilen genel isimdir. Türkiye florasında, 26 cinse bağlı 540 geofit türü doğal olarak yetişmektedir. Manisa ve çevresindeki kırsal yerleşim alanlarında sürdürülen bu çalışmada 6 familyaya ait 60 geofit taksonun yöre halkı tarafından çeşitli amaçlarla kullanıldığı belirlenmiştir.

Sonuç: Araştırma sonucunda Liliaceae, Amaryllidaceae, Iridaceae, Orchidaceae, Primulaceae ve Araceae familyalarına ait geofit bitkiler tespit edilmiştir. Yöre halkının geofit bitkileri, gıda olarak çiğ yada pişmiş halde yemeklerde, süs bitkisi olarak saksılarda yada bahçelerde ve çeşitli hastalıkların tedavisinde infüzyon-dekoksiyon yada çiğ olarak tükettiği görülmüştür.

Anahtar Kelimeler: Geofit, Etnobotanik, Manisa, Tıbbi.