Yapay Zeka Sohbet Robotları ve ChatGPT’nin Hemşirelik Eğitiminde Kullanılması

İlaslan E.

Akdeniz Hemşirelik Dergisi, cilt.2, sa.2, ss.73-80, 2023 (Hakemli Dergi)

Özet

Bu derleme, yapay zeka sohbet robotlarının gelişimsel sürecini, Generative Pre-trained Transformer (GPT)'ın hemşirelik eğitimindeki potansiyel rolünü ve risklerini araştırmakta ve ChatGPT'nin hemşirelik eğitiminde etkin kullanımına yönelik stratejiler ve önerilerde bulunmaktadır. Hemşirelik eğitiminde ChatGPT, öğrenci katılımını ve bilgi edinimini artırabilecek kişiselleştirilmiş öğrenme, anında geri bildirim ve simülasyon senaryoları gibi birçok avantaj sunmaktadır. Bununla birlikte, doğruluk, insan etkileşimi eksikliği, mahremiyet ve güvenlik sorunları, tutarsızlıklar, aşırı güven ve kopya çekme gibi zorlukların ele alınması gerekmektedir. ChatGPT, hemşirelik eğitiminde devrim yaratma potansiyeline sahip olsa da, hemşirelik eğitimcileri ChatGPT'nin etik ve pedagojik kullanımına rehberlik etmede hayati bir rol oynamaktadır. Ancak bu teknolojilerin etkin bir şekilde kullanılabilmesi için, hemşirelik öğretim elemanlarının da bu teknolojileri anlaması ve nasıl etkin bir şekilde kullanılabileceğini öğrenmeleri gerekmektedir. Bu durum, ChatGPT'nin hemşirelik öğrencilerinin öğrenimine ve gelişimine mümkün olan en iyi katkıyı yapmasını sağlamaya yardımcı olacaktır. Gelecekteki araştırmalar, hemşirelik öğrencilerinin ve eğitimcilerin gelişen ihtiyaçlarını ele alırken ChatGPT'yi hemşirelik eğitimine dahil etmenin yenilikçi yollarını keşfetmelidir.