İleri Yaşta Güvenli Taşıt Kullanımı


YAZICI S., Vural R.

AKDENİZ TIP DERGİSİ, cilt.1, sa.1, ss.6-11, 2015 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Cilt numarası: 1 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2015
  • Dergi Adı: AKDENİZ TIP DERGİSİ
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.6-11
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Tüm dünyada doğuşta yaşam beklentisi uzamakta, yaşlıların genel nüfusa oranı artmaktadır. Trafikte yaşlı sürücülerin sayısı da benzer şekilde artmaktadır. Araştırmalar ileri yaştaki sürücülerin güvenilir sürücüler olarak bilindiğini, ancak herhangi bir kazada yaralanma ve ölüm olasılıklarının arttığını bildirmektedir. Öte yandan taşıt kullanmakta fiziksel ve mental sorunları sebebi ile zorlanan kişilerin genellikle taşıt kullanmayı kendi kararları doğrultusunda bıraktıkları bilinmektedir. Çalışmanın amacı, trafik güvenliği ile ilgili literatür eşliğinde yaşlı hasta gören hekimlere ileri yaşta sürüş güvenliği ile ilgili temel bir kaynak oluşturmaktır.

Yöntem: İleri yaşta sürüş güvenliği ile ilgili uluslararası literatür taranmıştır. Konu ile ilgili türkçe literatüre rastlanmamıştır. Bu veriler ışığında ileri yaşta sürüş güvenliğini etkilemesi muhtemel fizyolojik ve patolojik değişiklikler Türkiye’de yaşlı hasta gören hekimlere yol göstermek amacı ile tartışılmıştır ve ülkemiz trafik istatistikleri ileri yaştaki sürücüler açısından değerlendirilmiştir.

Bulgular: İleri yaşta olup taşıt kullanan kişilerin sayısı artmaktadır. Fiziksel kısıtlılıklar sürüş güvenliğini tehlikeye atabilir. Bu durum birçok sosyal, ekonomik ve kişisel sorunu beraberinde getirmektedir. Ülkemizde yaşa özgü sürüş ehliyeti uygunluğu kontrolu uygulaması yoktur ve yaşlı kişilerin sürüş güvenliği ile ilgili yapılmış herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır.

Sonuç: İleri yaşlardaki sürücülerin trafik güvenliği, demografik değişimlerle birlikte daha sık tartışılmaya başlanmıştır. Trafikte risk yaratması muhtemel problemlerin gözlenmesi durumunda, uygun girişimler ile sürüş güvenliğini artırmak mümkündür. Hekimler olası problemleri sorun çıkmadan önce farketmek şansına sahiptir. Böylelikle olası kazaların önlenmesi ve yaşlı hastaların korunmasına katkıda bulunulabilir.