Alaşehir (Manisa) İlçesinde Şifa Amaçlı Kullanılan Tıbbi Bitkiler Üzerine Etnobotanik Bir Araştırma.


SARGIN S. A., Akçiçek E.

XXI. Ulusal Biyoloji Kongresi, Ege Üniversitesi, İzmir, Türkiye, 3 - 07 Eylül 2012, ss.583-584

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.583-584
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Amaç: Bu çalışmada Alaşehir ve köylerindeki yöre halkının   dağlardan topladığı ve şifa amaçlı kullandığı tıbbi bitkiler araştırılmıştır.  

Gereçler ve Yöntemler: 2009-2011 yılları arasında sürdürülen bu çalışmada, Alaşehir ve çevresinde belirlenmiş (toplam 96 köyden) 45 köye (köy alfabetik sırası emailin ekinde)  gidilerek halkın şifa amacıyla dağlardan toplayıp  kullandığı bitkiler tespit edilmiştir. Tespit edilen bitkilerin toplandığı lokalitelerden örnekler alınarak laboratuvara getirilmiş ve Türkiye Florası’na göre teşhisleri gerçekleştirilmiştir. Teşhis edilen bitkiler herbaryum örneği haline getirilerek Alaşehir Meslek Yüksekokulu Botanik Laboratuvarı’nda korunmak üzere saklanmıştır.

Bulgular: Etnobotanik, geniş anlamda “evrim süreci içinde insan-bitki ilişkileri”dir. Dar anlamda ise “bir yörede yaşayan halkın çevresinde bulunan bitkilerden çeşitli gereksinimlerini karşılamak üzere yararlanma bilgisi ve o

bitkiler üzerine etkileri” olarak özetlenebilir. Tıbbî bitki terimi ise, hastalık tedavisinde veya hastalıklardan korunmak amacıyla kullanılan bitkileri ya da bitkisel ürünleri kapsar.

Alaşehir ve çevresindeki kırsal yerleşim alanlarında sürdürülen bu çalışmada 58 familyaya ait  241 tıbbi bitkinin yöre halkı tarafından şifa amacıyla kullanıldığı belirlenmiştir.

Sonuç: Araştırma sonucunda 58 familyaya ait 241 taksonun yöre halkı tarafından tıbbi amaçlarla kullanıldığı belirlenmiştir.  Yöre halkının bu bitkileri en çok, infusyon, dekoksiyon ve lapa uygulama yöntemiyle tükettiği tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Alaşehir, Etnobotanik, Tıbbi bitki, Şifa