Alaşehir (Manisa/Turkey) Traditional Herbal Foods.


SARGIN S. A., Akçiçek E., Selvi S.

The 2nd International Symposium on Traditional Foods From Adriatic to Caucasus, in Struga /Macedonia (Ohrid Lake)., Struga, Makedonya, 24 - 26 Ekim 2013, cilt.1, sa.2013, ss.535

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Struga
  • Basıldığı Ülke: Makedonya
  • Sayfa Sayıları: ss.535
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Alaşehir, Türkiye’nin Batısında yer alan Manisa iline bağlı bir ilçedir.  Tarihte “Philadelphia” ismiyle anılan bu ilçe, 12. yüzyılın başından itibaren Alaşehir ismiyle anılmaktadır. Tarihten günümüze değin çok çeşitli kavimlere ev sahipliği yaptığından çok farklı kültürleri ve gelenekleri içierisinde taşımaktadır. Bu çalışmada Alaşehir’de doğal olarak yetişen otsu bitkilerden yapılan ve yöre halkı tarafından sofralarda en yaygın tüketilen yemek çeşitleri ve tarifleri verilmiştir. Çalışma süresince  Cichorium intybus, Cnicus benedictus, Sinapis arvensis, Urtica pilulifera, Urtica urens, Papaver argemone, Foeniculum vulgare, Nasturtium officinale, Asparagus acutifolius, Tamus communis, Malva sylvestris, Erodium cicutarium, Portulaca olearacea, Spinacia oleracea, Apium graveolens, Brassica oleracea var. capitata, Raphanus sativus, Beta vulgaris subsp. cicla, Phaseolus vulgaris, Vigna unguiculata, Vicia faba ve Cucurbita moschata ‘ nın salatalarda, böreklerde, kavurmalarda, etli ve sulu yemeklerde yoğun olarak tüketildiği görülmüştür.

Keywords: Alaşehir (Manisa), Yemek, Gıda,  Yöresel.

Alaşehir is a district of Manisa in western Turkey. In history, known by the name of "Philadelphia", Alaşehir is referred to by this name since the beginning of 12th the century. Due to hosting many tribes from past to present, it has wide variety of very different cultures and traditions. In this study, it is presented some traditional herb dishes and recipes consumed by the local people and made from herbs grown naturally. During the study period, Cichorium intybus, Cnicus benedictus, Sinapis arvensis, Urtica pilulifera, Urtica urens, Papaver argemone, Foeniculum vulgare, Nasturtium officinale, Asparagus acutifolius, Tamus communis, Malva sylvestris, Erodium cicutarium, Portulaca olearacea, Spinacia oleracea, Apium graveolens, Brassica oleracea var. capitata, Raphanus sativus, Beta vulgaris subsp. cicla, Phaseolus vulgaris, Vigna unguiculata, Vicia faba and Cucurbita moschata have been detected to be used extensively in preparing salads and in cooking pies, roasting, stew and slops.

Keywords: Alaşehir (Manisa), Dishes, Local, Resipes.