Gelişmiş ülkelerdeki kurumlar yolculuk planı uygulamaları ve Türkiye’deki potansiyel

GÜNAY B., Ilgaz A., Saltan M.

4. Ulaşım Sempozyumu ve Sergisi, İstanbul, Türkiye, 1 - 02 Aralık 2011

• Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

“Kurumlar Yolculuk Planı” (Travel Plans) ve uygulamaları ülkemiz için henüz yeni bir konu olup, okul, üniversite, hastane, fabrika, alışveriş merkezi, havalimanı gibi kuruluşlara iş amaçlı ve sürekli yapılan yolculukların (commuting) olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik ve her bir kurumun kendisinin yapıp yürüttüğü, bir düzenlemeler paketidir. Sistemin amacı; ulaşım sorunlarının ciddi boyutlara vardığı günümüzde, çözüm olabilecek tedbirlerin bir “paket” halinde uygulandığı kurumlarda, çalışanların araç kullanma bağımlılığını azaltarak, yolculuklarını araç paylaşımı, toplu taşıma, bisiklet, yürüyüş vb. yollarla yapmaya sistematik ve bilinçli bir şekilde teşvik etmektir. Bu bildiri, ilk olarak Yolculuk Planı konusunda yayınlanmış ve bize anahtar olabilecek başarılı yurtdışı örneklerini detaylı bir şekilde veren akademik çalışmaların bir özetini sunmaktadır. Ayrıca ülkemizde konu ile ilgili tasarım ve uygulama potansiyeli vurgulanarak konseptin ülkemize girişi desteklenmektedir. Bir ön çalışma olarak Akdeniz Üniversitesi Kampüsü seçilmiş ve bir yolculuk planı paketinin bazı elemanlarının uygulanabilme olanakları kampus çalışanları üzerinde yapılan bir anket yoluyla araştırılmıştır.