Antalya ve Isparta İllerindeki Alabalık İşletmelerinin Yapısal Analizi

AYDIN A., DAĞDEMİR V., KOCAMAN E. M.

Kastamonu Üniversitesi Menba Su Ürünleri Fakültesi, cilt.1, sa.2, ss.15-20, 2013 (Hakemli Dergi)

Özet

Bu çalışmada, Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Antalya ve Isparta illerinde alabalık yetiştiriciliği yapan işletmelerin yapısal durumlarının ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışmada, birincil veriler kullanılmış ve bu veriler anket uygulanarak elde edilmiştir. Araştırma kapsamında toplam 43 işletme incelenmiş olup bu işletmelerin 24 tanesi Isparta, 19 tanesi Antalya illerinde faaliyet göstermektedir. İşletmeler hukuki yapılarına göre incelendiğinde, Isparta ilindeki işletmelerin 22’si şahıs, 1’i anonim şirket, 1’i üniversite kuruluşu; Antalya ilindeki işletmelerin ise 12’si şahıs, 6’sı limited şirket, 1’i anonim şirket işletmesinden oluştuğu tespit edilmiştir. İncelenen işletmelerin gerçekleşen üretim durumları açısından %86’sını küçük (0-49 ton/yıl), %14’ünü orta kapasiteli (50-499 ton/yıl) işletmelerin oluşturduğu belirlenmiştir. Antalya ilindeki işletmelerin %89.5’i ile  Isparta ilinde bulunan işletmelerin ise %83.3’ünü küçük kapasiteli işletmeler oluşturmaktadır. İşletmelerdeki işgücü üzerine yapılan analizde en fazla aile işgücünün 1.75’lik oran ile Isparta ilinde, en fazla erkek işgücünün 1.27’lık oran ile Isparta ilinde,  en fazla kadın işgücünün ise 0.48’lik oran ile yine Isparta ilinde mevcut olduğu tespit edilmiştir.

Purpose of this study was to assess of the structural situation of trout farming in the provinces of Antalya and Isparta in the Mediterranean region. In study the survey method was used. In study examined a total of 43 enterprises, which 24 from Isparta and 19 from Antalya. Examined by the legal structures of enterprises, there are 22 individuals enterprises, 1 joint-stock companies and 1 university organization in the province of Isparta, in the province of Antalya there are 12 individuals businesses, 6 limited liability company and 1 joint-stock company have been found to occur in operation. About 86% of enterprises are small (0-49 tons) and 14% of enterprises are medium size (50-499 tons) capacity. 89.5% of the enterprises in the province of Antalya's and 83.3% of the enterprises in the province of Isparta’s  are small-capacity. In the analysis of labor force, family labor ratio 1.75, ratio of male labor force 1.27 and the ratio of female labor force 0.48 at the highest levels were found in the province of Isparta.