Tiroid bezinde diffüz amiloid birikimi: Olgu Sunumu

VURAL V., TÜRKOĞLU M. A., DOĞRU V., ERYILMAZ R.

7. Ulusal Endokrin Cerrahi Kongresi, Antalya, Türkiye, 23 - 26 Nisan 2015

• Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: Amiloidoz vücutta birçok organda proteinöz materyal birikimi olan, etyolojisi bilinmeyen bir hastalıktır. Amiloid guatr tiroid dokusunda amiloid materyalinin birikimi sonucu olan, ender bir durumdur. Sistemik amiloidoizde %50-80 oranında mikroskopik tiroid glandı tutulumu görülse de, yalnızca tiroid dokusunun tutulduğu olgu sayısı nadirdir.
Olgu: Kronik böbrek yetmezliği ve astım dışında sistemik hastalığı olmayan, 60 yaşındaki kadın hasta, son 2 aydır yutma güçlüğü ve boyunda artan şişlik nedeniyle genel cerrahi polikliniğine başvurmuştur. Özgeçmişinde 10 yıldır astım ve 1 yıldır kronik böbrek yetmezliği olan hastaya düzenli hemodiyaliz uygulanmaktadır. Fizik muayenede tiroid glandı palpabl, her 2 lob normalden büyük ve nodüler yapıdaydı. Tiroid USG’de sağ tiroid lobu 35 x 44 mm, sol tiroid lobu 17 x 38 mm ve her iki tiroid bezinde çok sayıda iç içe geçmiş kistik/nekrotik alanlar içeren hipoekoik,halosu olan, izoekoik nodüller mevcuttur. Ayrıca sağ lob inferiorda 12 x 10 mm boyutunda sınırları net seçilemeyen, doppler incelemesinde içerisinde vasküler sinyal alınan, spongioz karakterde nodül mevcuttur. Hastanın bilgisayarlı tomografisinde ise tiroid glandında belirgin boyut artışı ve trakeaya infraglottik seviyede belirgin bası izlenmiştir. Hastaya bası semptomları olması nedeniyle total tiroidektomi yapıldı. İntraoperatif tiroid glandının sert, frajil ve çevre dokulara yapışık olduğu izlendi ve yapılan frozen çalışmasında benign olarak rapor edildi. Postoperatif herhangi bir komplikasyon gelişmeyen hasta, hemovak dreni 2.gün çekilerek taburcu edildi. Yapılan histokimyasal çalışmada ise amiloid boyalarının diffüz ve yoğun olduğu izlendi. Hasta kontrollerinde sistemik amiloidozis açısından araştırıldı ve herhangi bir organda tutulum izlenmedi.
Sonuç: bası semptomlarının olduğu ve ani büyüyen guatrda diffüz tutulumlu amiloid birikimi akılda tutulmalıdır. Preoperatif tiroid dokusunun sert, frajil, kanamalı ve yapışık olabileceği düşünülerek hazırlıklı olunmalıdır. Amiloid guatr tanısı alan hastalarda sistemik amiloidozis açısından diğer sistemler araştırılmalıdır. Ancak bu vakada da olduğu gibi sadece tiroid dokusunun tutulduğu az sayıda olgular görülebilir.

Anahtar Kelimeler: Tiroid amiloidozu, diffüz amiloidoz, sistemik amiloidozis