Somut Olmayan Kültürel Mirası Olarak Keçecilik ve Keçe Hamamları


Gökarslan A. B., ÇELEBİ KARAKÖK M. E.

International Congress on Turkish Geopraphy Social Sciences Research, Antalya, Türkiye, 20 Nisan - 22 Aralık 2018, cilt.1, sa.1, ss.780-788

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.780-788
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Türk dünyasında geleneksel hamamlar diğer medeniyetlerin aksine temizlenme amacıyla kullanılmıştır. Ancak somut olmayan kültür mirası ile önemli ilişkileri olan geleneksel hamam kültürü hem halk mimarisi, hem ritüelleri hem de diğer işlevleri bakımından daha detaylı olarak ele alınmalıdır. Somut olmayan kültür mirasımızda yeri olan keçecilik imalat sürecinin bir bölümü de geleneksel hamamlardan geçmektedir. Anadolu’ nun bazı bölgelerinde “Keçeci” adı verilen geleneksel hamamlar inşa edilmiştir. Bu hamamlarda keçenin yıkandığı bölümler vardır. Halen Konya, Afyonkarahisar, Isparta-Yalvaç, İzmir-Tire ve Şanlıurfa’ da üretilmekte olan keçe; günlük yaşamın bir parçası olarak varlığını sürdürmektedir. Ancak keçe üretiminde geleneksel hamamlardan değil makinelerden yararlanıldığı görülmektedir. Bu nedenle keçe hamamları unutulmaya yüz tutmuş hatta bir kısmı yıkılmıştır. Bu bildiride keçe hamamlarına dikkat çekmek istenmiştir.  Çalışmada  örnekleme  yapmak  amacıyla  günümüze  ulaşamayan  keçe hamamlarından da kısaca bahsedilecektir.

Anahtar Kelimeler: Geleneksel Hamamlar, Keçe Hamamları, Mimari Koruma, Somut Olmayan Kültür Mirası

FELTING AS INTANGIBLE CULTURAL HERITAGE AND FELT (KEÇE) BATHS ABSTRACT

Contrary to other civilizations, baths have been used for cleansing in Turkish world. However, general bath culture which has significant relations with intangible cultural heritage should be handled more detailed in terms of public architecture, rituals and other functions. One part of the production process of felting which has a place in intangible cultural heritage happens in traditional baths. In certain parts of Anatolia, traditional baths named as “Keçeci” (Felter) were built. In these baths there are parts where the felt is washed. Felt, which is still produced in Konya, Afyonkarahisar, Isparta-Yalvaç, İzmir-Tire and Şanlıurfa, maintains its existence as a part of daily life. However, in felt production, not traditional baths but machines are used. Therefore, felt baths are almost forgotten and a certain amount of them collapsed. This paper aims at drawing attention to felt baths. In the study of Keçeci (Felter) Baths, non-extant felt baths, will be briefly mentioned in order to exemplify.

Keywords: Intangible Cultural Heritage, Traditional Baths, Felt Baths (Keçe Hammams), Architectural Conservation