İnsan Retina Epitel Hücrelerinde Prilokain Kaynaklı Toksisitede NOS-2 İnhibitörünün Koruyucu Etkinliğinin İncelenmesi


Creative Commons License

Öztüzün A., Çeker T., Yılmaz Ç., Aydın Aslan M.

TBS INTERNATIONAL BIOCHEMISTRY CONGRESS 2021 32ND NATIONAL BIOCHEMISTRY CONGRESS, Gaziantep, Türkiye, 27 - 30 Ekim 2021, cilt.46, sa.100, ss.100

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 46
  • Basıldığı Şehir: Gaziantep
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.100
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Prilokain (PRL), günümüzde bölgesel anestezi için en sık kullanılan lokal anesteziklerden biridir. İntravitreal lokal anestezik uygulamasının, in vivo retina üzerinde toksik etkileri rapor edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, insan retinal pigment epitel hücrelerinde (RPE) prilokain kaynaklı toksisitede NOS-2 inhibitörü olan asperglaucide’in koruyucu etkilerinin incelenmesidir.

Gereç ve Yöntem: Projemizde ARPE-19 hücre hattı kullanıldı. Prilokain verilen hücre gruplarına, %2 enjeksiyon halinde hazırlanan ilacın 1,21, 2,43 ve 4,87 mM dozları uygulandı. Toksisite analizi (MTT testi) yapılarak toksik doz ve uygulama süresi belirlendi. Çalışmamızda NOS-2 inhibitörünün DMSO’da çözülmesiyle 0,78-3,125 μM doz aralığında ve 12-24 saat uygulama süresinde koruyucu etkinliğine bakıldı.

Bulgular: Prilokain ile muamele edilmiş hücrelerde hücre canlılığının anlamlı olarak azaldığı gözlendi. 18 saatlik prilokain uygulamasını takiben 12 saatlik NOS-2 inhibitörünün muamelesi, tek başına PRL uygulamasına kıyasla hücre canlılığını anlamlı olarak arttırdı. 18 saat boyunca 2,43 mM PRL uygulanan hücrelerde büzülme, ayrılma ve yuvarlaklaşma gibi morfolojik değişiklikler gözlemlendi. 12 saat boyunca 3,125 μM NOS-2 inhibitörü uygulanmasıyla sağlanan koruyucu etkinlik, PRL ile muamele edilmiş hücrelerde gözlenen morfolojik değişiklikleri azalttı.

Sonuç: Bu çalışmada, PRL toksisitesine maruz kalan RPE hücrelerinde NOS-2 inhibitörü olan asperglaucide’in koruyucu etkinliği gözlenmiştir.