Alaşehir (Manisa) Yöresindeki Aktarlarda Satılan Tıbbi Bitkiler ve Kullanım Özellikleri

SARGIN S. A., Selvi S., Erdoğan E.

XXI. Ulusal Biyoloji Kongresi, Ege Üniversitesi, İzmir., İzmir, Türkiye, 3 - 07 Eylül 2012, ss.593-594

• Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.593-594
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Bu çalışmada Alaşehir  ve çevresinde bulunan aktarlarda, doğadan toplanan ve tıbbi amaçlarla satılan bitkiler araştırılmıştır. Araştırma kapsamında bölgedeki aktarlar gezilerek doğadan toplanan bitkiler belirlenmiş ve  teşhisleri yapılarak  bu bitkilerin hangi amaçlarla ve yöntemle kullanıldığı belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, bölgedeki aktarlarda tıbbi amaçlarla kullanımı olan 29 familyaya ait 52 bitki türü belirlenmiştir. Bu taksonlardan en yaygın kullanımı olan türler ise Origanum onites L.,  Achillea millefolium L. ve Linum usitatissimum L. olarak görülmüştür.

Anahtar kelimeler: Tıbbi bitkiler, Aktar, Etnobotanik, Alaşehir