Hastanelerde İş Doyumu ve Tükenmişlik Çalışmalarında Cevapsız Kalan Sorular: Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Örneği

YAVUZ YÜCE H., ÇELİK M., ÇOBAN M., ÜZÜMCÜ f.

1. Uluslararası 11. Sağlık ve Hastane İdaresi, Trabzon, Türkiye, 13 - 15 Ekim 2017, ss.236-237

• Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Trabzon
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.236-237
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Çalışmanın Problemi: Türkiye’de hastanelerde iş doyumu ve tükenmişlik ile ilgili yapılmış birçok çalışma bulunmaktadır ve bu çalışmalarda benzer ölçekler kullanılmıştır. Yapılan sınırlı taramada iş doyumu ve tükenmişlik çalışmalarında yanıtlayıcıların daha az cevapladıkları ölçek maddelerin olup olmadığını gösteren çalışmaya rastlanılmamıştır. Çalışmalarda yanıtlamayan maddelerin fazla olduğu anketler çalışma kapsam dışına bırakılmaktadır. Ancak ölçeklerde yanıtlanmayan maddelerde çalışma için önemli sonuçlar verebilmektedir. Bu çalışmada Türkiye’de sık kullanılan iş doyumu ve iş tatmini ölçeği ile değerlendirmeye alınarak yanıtlanma oranı düşük maddelerin bulunması amaçlanmıştır.
Çalışmanın Amacı: Bu araştırmanın amacı, Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde iş doyumu ve tükenmişlik ölçeklerinde yanıtlanma oranı düşük maddelerin saptanması amaçlanmaktadır.
Metod: Bu araştırmanın ana kütlesini (evrenini) Akdeniz Üniversitesinde çalışan tıbbi sekreterler oluşturmaktadır. Çalışma 14.02.2017-28.02.2017tarihleri arasında 207 tıbbi sekreter üzerinde “Maslach Tükenmişlik Ölçeği” ve“Minnesota İş Doyumu Ölçeği” kullanılarak gerçekleştirilmiştir.
Bulgular ve Sonuç: Çalışmaya katılanların %10’dan fazlasıMaslasch Tükenmişlik ölçeğinde 6 maddeye, Minnesto İş Doyumu Ölçeğinde ise 1 maddeye yanıt vermemiştir. Yanıt verilmeme oranın yüksek olması Tükenmişlik ve İş Doyumu çalışmalarında, ölçeklerden ve/veya veri toplam tekniklerinden kaynaklanan metodolojik sorunlar olabileceğini düşündürmektedir. Bu kapsamda iş doyumu ve tükenmişlik çalışmalarının metodolojik anlamda yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir.
Anahtar Kelimeler: Hastane, İş Doyumu, Tükenmişlik, Metod

Problem of Study: In Turkey, there has been lots of studies on job satisfaction at hospitals. In these studies, the same scales were used. In the scope of the limited research, it was not met with the study including the questions of scales not be answered by study group. In case the studies with the questions mostly not answered, the questionnaires are excluded form the study. However, the unanswered questions could give necessary results for given study. In this study, with using the job satisfaction scale used in Turkey, it is aimed to find the questions with the low ratio in answering.
Aim of Study: The aim of this study is to find the questions answered in low ratio in job satisfaction scale applied in Akdeniz University Hospital.
Methodology: The universe of this research consists of medical secretaries in Akdeniz University Hospital. The questionnaires were applied to the 207 medical secretaries between 14.02.2017-28.02.2017. In this study“MaslachBurnout Scale” and “Minnesota job Satisfaction Scale”
Findings and Results: More than10% of people answered the questionnaire did not give the answer to 6 questions in Maslasch burnout Scale and they did not give 1 question in Minnesota job Satisfaction Scale. The reason for this high ratio can be considered the fact that there may be methodological problems in scales structure and/or techniques used in data collection. In this extent, it is needed to assess and revised the job satisfaction and burnout studies in the base of methodological approach.
Keywords: Hospital, Method, Scale, Job Satisfaction, Burnout.