Kadavrada mastektomi kontrollü meme hacim ölçüm yöntemlerinin karşılaştırılması; 3 boyutlu bilgisayarlı yüzey tarama, Tezel ve yeni bir yöntem


DOĞRU V., YAPRAK M., ÖZSOY U., ÖZKAN Ö., MESCİ A., OĞUZ N., ...Daha Fazla

20.Ulusal Cerrahi Kongresi ve 15.Cerrahi Hemşireliği Kongresi, Antalya, Türkiye, 13 - 17 Nisan 2016, ss.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç 
Memede hacim ölçümü, salt estetik girişimlerde olduğu gibi onkolojik eksende de, meme koruyucu cerrahi için üç boyutlu cerrahi alan hakimiyetini arttıran topografik bir kılavuz olma işleviyle giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Meme kanserinin cerrahi tedavisinde onkoplastik yöntemler tercih edilecekse onkoplastik girişim düzeyi ile birlikte kadrana uygun tekniğin belirlenmesi ancak hacim ölçümü yapılarak kararlaştırılabilir. Çalışmada klinik uygulamaya elverişli, hızlı ve maliyet etkinliği yüksek bir ölçüm yöntemi olan Tezel yöntemi ile 3 boyutlu yüzey tarama yönteminin başarısı karşılaştırılmaktadır. Ayrıca, Tezel düzeneğine ilave edilen bir eklenti ile oluşturulan çift tabakalı yeni bir yöntem tanıtılarak karşılaştırmaya dahil edilmektedir.

Gereç ve Yöntem 
Literatürde arşimet esaslı yöntemler ile antropomorfik ölçümler maliyet etkinliğine göre daha hesaplı yöntemler olarak öne çıkmakta ancak bu yöntemlerin doğruluk (accuracy) ve hassasiyet (precision) ilkesine göre geçerliliklerini karşılaştıran bir yayın bulunmamaktadır. Bilgisayar destekli yüksek maliyetli yöntemlerin geçerliliğinin sorgulandığı doğruluk ve hassasiyet çıkarımlı çalışmalara rastlanmakta ancak bu çalışmalarda doğruluk için kesitsel görüntüleme teknikleri gerçek değer olarak baz alınmaktadır. Oysa antropomorfik gerçek değer şüphesiz ki memenin görüntüsü değil kendisidir. Ancak, klinik pratikte uygulanan mastektomilerde cilt kapatılmasında gerginlik kaygısı ile meme parankiminin tamamı, üzerindeki cilt ile birlikte çıkarılmaz. Bu da doğruluk çalışmasını spesimen üzerinden yürütebilmeyi zora sokar. Bu nedenle kadavra çalışması olarak tasarlanan bu araştırmada, doğruluk hesabında gerçek antropomorfik değer baz alınarak 3 boyutlu yüzey taraması, arşimet ilkesine dayalı Tezel ve çift tabakalı yeni yöntem kadavra üzerinde beşer kez tekrarlanan ölçümler ile karşılaştırılmaktadır. 

Bulgular 
Antropomorfik gerçek değer sağda 720 cc ölçülmüş olup Tezel ölçümlerinin doğruluğu 3 boyutlu yüzey taramasından daha yüksek hesaplanmıştır; ortalama mutlak hata (OMH) Tezel'de %15.8, üç boyutlu yüzey taramasında %21.7'dir. Tezel hava boşluklarının ilave su ile doldurulması OMH oranını %11.1'e düşürerek Tezel yönteminin başarısını arttırmıştır. Aynı meme için hassasiyet değeri hesaplandığında üç boyutlu yüzey taramasının daha hassas ölçümler yaptığı görülmüştür; ortalama hatadaki standart sapma (OHSS) değeri üç boyutlu yüzey taramasında %1.5, Tezel ve çift tabakalı yöntemde %14.6’dır. Sol meme için doğruluk ölçütü olan OMH; üç boyutlu yüzey ölçümü, Tezel ve yeni yöntem için sırasıyla %15.4, %14.4 ve %11.5, hassasiyet ölçütü olan OHSS %7.0, %15.2 ve %14.5 olarak hesaplanmıştır. 

Tartışma ve Sonuç 
Streç film eklentisi, kap ve poşet arasındaki hava boşluklarının hacmini de hesaba katarak Tezel kaplarının daha doğru ölçümler yapmasını sağlamaktadır. Ancak regio mammaria ve sınırlarını çevreleyen yumuşak dokudaki bası etkisinden kaynaklanan farklılıklar bu kapların hassaslığını düşürür. Yine de ölçüm sırasındaki bu bası ile gerçek meme tabanına 3 boyutlu yüzey taramasından daha fazla yaklaşıldığından doğruluğu daha yüksek değerler ölçüldüğü düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Meme hacim ölçümü, Tezel yöntemi, 3 boyutlu bilgisayarlı yüzey tarama, kadavra çalışması, çift tabakalı Tezel yöntemi