Türk toplumunun bir alt grubunda alt çene büyük azı dişlerinde C şekilli kanal varlığının, radix entomolaris ve radix paramolaris ile prevalansının konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi


Creative Commons License

Ekinci A., Şendişçi Gök R., Tercanlı H.

2. Uluslararası Genç Orad Sempozyumu, Adana, Türkiye, 5 - 09 Mart 2024

  • Yayın Türü: Bildiri / Yayınlanmadı
  • Basıldığı Şehir: Adana
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

BAŞLIK: Türk toplumunun bir alt grubunda C şekilli kanal varlığı, radixentomolaris ve radixparamolaris prevalansının konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi

● Ali Ekinci, Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi, Antalya, Türkiye

● Rümeysa Şendişçi Gök, Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi, Antalya, Türkiye

● Hümeyra Tercanlı, Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi, Antalya, Türkiye

ÖZET

AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, mandibular molar dişlerde görülen kök varyasyonlarını konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) kullanarak değerlendirmek ve bu varyasyonların morfolojik özelliklerini ortaya koymaktır.

YÖNTEM: Çalışmada 200 hastanın (134 kadın, 66 erkek) KIBT görüntüleri retrospektif olarak tarandı ve toplam 496 molar diş ile çalışma grubu oluşturuldu. İncelenen dişlerde radixentomolaris (RE), radixparamolaris (RP) ve C şekilli kanal varlığının cinsiyet, lateralite, molar dişler arasındaki dağılımı tespit edildi. Verilerin analizi için SPSS kullanıldı ve p<.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.

BULGULAR: Hastaların yaşları 10-71 yaş arasında değişirken yaş ortalaması 32,4 yıldı. İncelenen 496 molar dişte RP görülme sıklığı % 0,8 (n=4); RE görülme sıklığı % 4,2 (n=21); C şekilli kanal görülme sıklığı ise % 7,1 (n=35) olarak tespit edildi. Alt birinci molar dişlerin %3,4’inde RE, % 0,2’inde RP, % 0,2’inde C şekilli kanal; ikinci molar dişlerin % 0,8’inde RE, %0,6’inde RP ve % 6,8’inde C şekilli kanal tespit edildi. İncelenen kök varyasyonları ile cinsiyet arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05).

SONUÇ: Endodontik tedavilerin başarısını artırmak ve var olan başarısızlıkların daha iyi anlaşılabilmesi için mandibular molar dişlerde görülen varyasyonların farkında olmak klinik öneme sahiptir. Bu varyasyonlar Türk toplumunda düşük sıklıkta görülse de klinisyenlerin bu varyasyonlar hakkında bilgi sahibi olmaları ve gerektiğinde bu varyasyonları KIBT kullanarak tespit edebilmeleri gerekmektedir.

ANAHTAR KELİMELER: Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, Prevelans, C şekilli kanal, Radixentomolaris, Radixparamolaris