Akdeniz Üniversitesi Çalışanlarının Obezite Sıklığının Belirlenmesi


AYDEMİR K., AKBULUT A., KAMARLI ALTUN H., KILIÇ T.

1.Uluslararası Beslenme ve Toplum Sağlığı Kongresi, İstanbul, Türkiye, 01 Mart 2019, ss.261

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.261
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışma, Akdeniz Üniversitesi yerleşkesinde çalışan akademik ve idari personelin beslenme alışkanlıklarını veobezite sıklığını saptamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma 15 Fakülte, 4 Yüksekokul ,2 Meslek Yüksekokulu ve Rektörlüğe bağlı birimlerde uygun örneklem yöntemi kullanılarak, araştırmaya katılmaya gönüllü olarak kabul eden 350 akademik ve idari personel üzerinde yürütülmüştür. Araştırmanın veri toplama aşaması iki bölümdenoluşmuştur.Birinci bölümdekişisel bilgi ve beslenme alışkanlıkları ikinci bölümde ise antropometrikve vücut analiz ölçümleri alınmıştır.Araştırma verileri “SPSS 20.0” istatistik paket programı yardımıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde, yüzde dağılımı, aritmetik ortalama, standart sapma ve Ki-Kare testi kullanılmıştır.Sonuçların yorumlanmasında 0.05 anlamlılık düzeyi ölçüt alınmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin; % 59,7’sinin kadın, %38,6 ‘sının “30- 39 yaş” aralığında olduğu, %63,4’ünün “evli”, %54,9 ‘unun “lisansüstü eğitimli” olduğu, %60’ının “Araştırma görevlisi” olarak çalıştığı, %61,1’inin birinci derece arkasının “Şişman” olduğu , % 16,3’ünün sigara, %27,8’inin alkol kullandığı ve %57,4’ünün kilosun dan memnun olmadığı saptanmıştır. Katılımcıların beslenme alışkanlıkları değerlendirildiğinde; % 40’ının dengelibeslendiği,%56’sınıngünde 3 öğüntükettiği, %57,7’sinin “bazenöğünatladığı, öğün atlayanların ise ençok(%35,1) öğle öğününü atlandığıve%36,3’nün öğünatlamasebebininvakitbulunamamasıolduğu, %41.4’ünün yemekleri hızlı tükettiği görülmüştür. Katılımcılarınbesin tüketim sıklıkları sorgulandığında süt ve ürünlerinin çoğunlukla hergün; et grubunun ve kurubaklagillerin tüketiminin (beyazvekırmızı et) haftada 1-2 kez;sebze ve meyvelerin, ekmek ve tahıl grubunun hergün; hamurişleri ve tatlıların haftada 1-2 kez tüketilirken, gazlı içeceklerin haftada 3-5 kez, çay ve kahvenin tüketim sıklığının ise hergün olduğu saptanmıştır. Antropometrik ölçümler değerlendirildiğinde; çalışmaya katılanların boy uzunluğu ortalamasının 168,78±0,89 cm, vücut ağırlığının 73,00±16,32 kg, Beden Kütleİndeksinin 25,42±4,55 kg/m2 vebel kalça oranının 0,87cm olduğu belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda Akdeniz Üniversitesi çalışanlarında obezitesıklığının %47,14 (akademik personel %56,1; idari personel %43,9) olduğu ve erkeklerdeki obezite sıklığının kadınlara gore anlamlı olarak daha yüksek olduğu bulunmuştur ( sırasıyla %60,4; %39,6 P<0.001).

Anahtar Kelimeler: Beslenme, Obezite, Üniversite Çalışanları